Решение на гръцки съд може да провали споразумението за бежанците между ЕС и Турция

Решение на гръцки съд може да провали споразумението за бежанците между ЕС и Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Споразумението между Турция и ЕС за бежанците е поставено под въпрос. Гръцки съд постанови, че правата на бежанците в Турция не се спазват и мигранти биват връщани обратно в родната им Сирия.

Исковият комитет в Гърция е уважил жалба на сирийски бежанец, който е бил един от първите, подлежащи на депортация, по силата на сделката между ЕС и Турция. Тричленният трибунал е заявил, че Анкара няма да предостави на сирийските бежанци правата, които им се полагат по силата на международните договори и затова е отменил заповедта за депортация.

С това действие се създава прецедент за хиляди подобни случаи, пише британският вестник Гардиън. А и по този начин се постави под въпрос изпълнението на сделката между Турция и ЕС за бежанците. Говорителят на „Амнести интернешънъл” Гиоргос Космопулос обясни, че в момента Турция не защитава мигрантите и бежанците по стандартите на Конвенцията за бежанците.

„Докато тя не стане безопасна страна, никой няма да бъде върнат там”, заяви той. Мигрантите в Турция нямат достъп до трудовия пазар, медицински и социални услуги. Наблюдава се увеличаване на броя на сирийците, които се връщат в Сирия, посочват от правозащитната организация. В същия ден обаче, Гърция и ЕС изпратиха в Турция 51 нелегални мигранти от островите Лесбос и Кос.

Според споразумение между Турция и ЕС, мигрантите пристигащи в Гърция са изпращани отново в Турция, ако не са кандидатствали за убежище или ако молбата им е била отхвърлена.

Тази практика е в сила от месец март и към момента повече от 400 души са изпратени обратно. Сега обаче гръцкият съд се произнесе, че е против тези действия.

#Турция #Гърция #мигранти #съд #Сирия #ЕС #бежанци #международни договори #прецедент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници