Правителството ще приема нови правила при офертите за обществени поръчки

Правителството ще приема нови правила при офертите за обществени поръчки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До две седмици правителството ще приеме постановление, с което ще въведе промени при разглеждането и оценяването на оферти, сключването на договорите при провеждане на процедура за избор на изпълнител, с публична покана по проекти, които са финансирани от европейските фондове. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане, съобщи БГНЕС.

Министерски съвет ще приеме и наредба, която урежда администрирането на нередности по Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Приемането на новите нормативни актове се налага заради приетия нов Закон за европейските фондове. Според вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев новата нормативна уредба за публикуване на публичните покани и кандидатстването в процедурите, чрез ИСУН, ще бъде постигнато и значително намаляване на административната тежест на всички нива в системата.

“В тази връзка считам, че проектът на акт ще доведе до подобряване на ефективността на процеса на изпълнение на проектите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове”, пише Дончев. Наредбата за администриране на нередностите по европейските фондове, вносител на която е вицепремиерът Румяна Бъчварова, предвижда администрацията да отговоря на подаден сигнал до три месеца.

Сигнали за нередности по еврофондовете ще могат да се подават и анонимно, става ясно още от проекта. 

 

#тежест #покана #проекти #обществено обсъждане #европейски фондове #Румяна Бъчварова #обществени поръчки #правителство #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »