Татяна Дончева: Плевнелиев показва, че е бил президент ''малко отвъд качествата си''

Татяна Дончева: Плевнелиев показва, че е бил президент ''малко отвъд качествата си''
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Не е хубаво да се отказваш от участие, след като си ангажирал ходатайството на влиятелни субекти, особено извън страната,'' коментира лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева пред бТВ решението на президента Росен Плевнелиев да не се бори за втори мандат.

„Отказването на Росен Плевнелиев, ми се струва, е резултат от една интервенция на някой, на когото той пречи,” коментира тя и уточни, че не става въпрос за Радан Кънев и ДСБ, публични поискали подкрепа за издигането му като независим.

„Той пречи на кандидата на ГЕРБ, той не пречи на кандидата на Реформаторския блок или на части от Реформаторския блок”, категорична беше Дончева.

Именно заради това и геополитическата ориентация, според лидера на „Движение 21”, е от значение за „подкрепящите фактори извън страната”, но не и у нас. Тя отбеляза още, че ако наистина Плевнелиев не е бил наясно, че ДСБ ще го подкрепят за нов мандат, това е показателно, че е бил президент, „малко отвън от качествата си”.

Според нея, въпреки заявките на Корнелия Нинова в БСП, с поведението си новото Изпълнително бюро на Столетницата показва „повече подход на бизнесмен, отколкото на визионер”.

По думите й е възможно АБВ да нямат проблеми с подобна ситуация, но за нея и „Движение 21” това не е така. Все пак, разговорът с Корнелия Нинова предстои.

Татяна Дончева коментира, че Георги Първанов погрешно интерпретира и „усуква” Конституцията, за да се бори за президент за трети път. Тя директно заяви, че АБВ са преговаряли с ГЕРБ за „продажбата” на лидера си или на Ивайло Калфин за общ кандидат, но, след като не им се е получило, са тръгнали към БСП, където обаче също може да ударят на камък.

По думите й бившият президент (2002 г. - 2012 г.) е събрал съюзници, които "никоя сериозна партия" не би пожелала - Румен Йончев, Слави Бинев и Ковачки.

#президент #Росен Плевнелиев #БСП #АБВ #Движение 21

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"