Дилма Русеф:Искаха да спрат корупционното разследване, затова ме отстраниха - това е държавен преврат

Дилма Русеф:Искаха да спрат корупционното разследване, затова ме отстраниха - това е държавен преврат
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако досега някой не е бил убеден, че се извършва държавен преврат, който използва отвличаща маневра, мошеничества и компрометиращи заявления на Жук за истинските цели на импийчмънта, сега всякакви съмнения се отстранени“, заяви Дилма Русеф пред местна телевизия. Тя допълни, че продължава да прави всичко, за да предотврати държавния преврат.

Временно отстранената от длъжност президентка на Бразилия Дилма Русеф смята, че истинската причина за започналия импийчмънт срещу нея е опитът на определени сили да спрат разследването на корупционния скандал около държавната нефтена компания „Петробрас”(Petrobras).

По-рано бразилски медии разкриха, че един от ключовите министри в новото правителство Ромеро Жук се е обявявал за импийчмънт срещу държавния глава, за да бъде спряно разследването в „Петробрас“.

Вестник „Фолха“ (Folha) публикува фрагменти от разговор на Жук с бившия ръководител на компанията „Транспетро” Сержио Машадо, които са обсъждали съдбата на Русеф.

В средата на месеца Сенатът на Бразилия одобри отстраняването на Русеф за 180 дни. Предстои гласуването за окончателното ѝ отстраняване. В момента нейните задължения пое вицепрезидентът Мишел Темер.

Русеф бе обвинена от противниците си, че използвала пари на „Петробрас“ за предизборната си кампания.

Корупционния скандал пламна през май 2014 г., когато стана известно, че някои функционери са подписвали договори и за това да получавали комисионни от 3% от сумата на договора. След това тези пари са били използвани за подкупи на политици и длъжностни лица.

Според бразилските власти тези измами са донесли на извършителите им около 3,8 млрд долара.

#преврат #Дилма Русеф #Петробрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"