Разпродават ли скришно „Напоителни системи”?

Разпродават ли скришно „Напоителни системи”?
Корнелия Нинова / БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващите готвят скрита приватизация на „Напоителни системи” през промени в Закона за сдруженията за напояване. За това алармира председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в НС.

Няма никаква идея за приватизация – скрита, явна или друга, защото наистина напоителни системи не могат да бъдат приватизирани – те са в списъка забранени, отрече обаче категорично зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Нинова предупреди за готвената измама и кражба от правителството, която ще има тежки последици за икономиката и за хората, касаеща новия Закон за сдруженията за напояване. Нинова уточни, че изказването й е съгласувано с позиция с Националния съюз на водоползвателите и Националната асоциация на сдруженията за напояване.

„Това е първата стъпка, която е тежка за икономиката и земеделието-край на напоителното земеделие. „Напоителни системи" в момента са в забранителния списък за приватизация и ако поставят въпроса за приватизация ще избухне страшен скандал. Затова скрито и задкулисно през тези промени в закона се стяга такава”, предупреди Нинова.

Досега по този закон има създадени 108 сдружения в страната. Те са имали право на финансова помощ от държавата за проектиране, ремонт и реконструкция на Напоителни системи. Били са освободени от такси за регистрацията си, даваше им се от държавата възможност за безвъзмездно право на строеж за изграждане на напоителни системи, предаваше се безвъзмездно графична и текстова информация. В новите изменения, които се готвят всичко това отпада.

Държавата се изтегля напълно от тази сфера, предупреди Нинова. Според нея първата стъпка е била при първото правителство на Борисов, когато под ръководството на тогавашния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов са се нарязали "Напоителни системи" и 15 хиляди тона били предадени за скрап.

Корнелия Нинова смята, че промените ще доведат до това, че сдруженията вече няма да ползват никаква помощ, сами ще възстановяват инфраструктурата, сами ще правят инвестиции, което щяло доведе до оскъпяването на цената на водата за водоснабдяване.

Лидерът на БСП попита премиерът Бойко Борисов защо въпреки забраната, вчера на заседание на Министерски съвет е взето решение за разпродажба на части от „Напоителни системи”. „Обявен е търг и това не е първият - вчера за 3 имота, предишните седмици-също. Скрито разпродават и разпарчетосват „Напоителни системи”, категорична бе Нинова.

Тя посочи, че последиците от тези промени са поне три – по-скъпа цена на водата, край на поливното земеделие и очакване за по-големи наводнения. „Една от причините за наводненията е съсипването на "Напоителни системи" от двете правителства на Бойко Борисов. „Алармираме за този закон, който се гледа тази седмица. Искаме държавата да се заеме с възстановяването на "Напоителни системи“ и да се върне в тази сфера. Такива предложения ще направим и между първо, и второ четене”, обясни още председателят на БСП.

Не се предвижда никакво унищожаване на функциите на „Напоителни системи, заяви Костов. По думите му, в предложения документ от Световната банка, изпратен за съгласуване в Министерски съвет и изговорен сред всички заинтересовани, сдруженията за напояване ще продължат да имат основна роля в осъществяването на хидромелиоративните услуги. Нито ще се закриват, нито ще се отнемат права.

„На второ място не се предвижда никакво унищожаване на функциите на „Напоителни системи”. Няма никаква идея за приватизация – скрита, явна или друга, защото наистина напоителни системи не могат да бъдат приватизирани – те са в списъка забранени.

По думите му, „Напоителни системи” е дружество, което е в лошо финансово състояние. „Само ще напомня, че „Напоителни системи” в правителството на Орешарски непременно, незаконно около 10 млн. лв.- т.нар. „заеми”, невъзвращенски заеми от Държавните горски предприятия, от един фонд „Инвестиции за горите”, който е предназначен за съвсем друго”, уточни зам.-министъра на земеделието и храните.

Той припомни, че хората работещи в „Напоителни системи” са били дълго време без заплати. „Въпреки това, лошото състояние на търговското дружество „Напоителни системи” ги принуждава като търговско дружество да се освобождават от онези активи, които изобщо не се използват. Те са изоставени, разрушени сгради, тъй като това е публична собственост и винаги за подобна продажба след сериозен анализ в „Напоителни системи” в Министерство на земеделието и съгласувано с всички други ведомства се взима решение в МС”, уточни Костов.

„Що се отнася до задълженията за напояване те ще бъдат в основа в бъдещото развитие на хидромеративния сектор в България”, добави Костов. По думите му, промяната в закона, която предполагам днес се гласува в НС на първо четене и всички текстове, които са свързани с предоставяне на имущество на сдружението „Напоителни системи” от държавата – безвъзмездно се изтеглят в една специална наредба и се пише специална методика. „Тъй като не може държавата да предостави току така имущество на който и да е правен субект, защото това е нерегламентирана държавна помощ и това е изискване на ЕК по волята на европейския регламент”, каза още зам.-министър Костов.



#Корнелия Нинова #Напоителни системи #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"