Туск призова за ясна позиция на Г-7 по териториалните спорове

Туск призова за ясна позиция на Г-7 по териториалните спорове
Доналд Туск / БГНЕС
A A+ A++ A

Г-7 трябва да заеме „ясна и категорична позиция“ по спорните китайски териториални претенции, както и по въпроса с анексирането на Крим. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде АФП.

В свое изказване по време на срещата на седемте най-богати държави Туск посочи, че надеждността на техния клуб е застрашена. „Тестът на нашата надеждност в Г-7 е възможността ни да защитим общите ценности, които споделяме“, каза той пред репортери. „Този тест ще бъде преминат, само ако заемем ясна и категорична позиция по всяка тема, която дискутираме тук... Основно имам предвид въпроса с морската сигурност и Южно- и Източнокитайско море и руско-украинския въпрос“, посочи още той.

Пекин успя да предизвика напрежение със своите съседи в Югоизточна Азия, в това число и Филипините и Виетнам, със своите претенции към почти цялата територия на Южнокитайско море. Китай също така влезе и в конфликт с Япония заради контрола на каменисти острови в Източнокитайско море. „Политиката на Г-7 е ясна – всякакви морски и териториални претенции трябва да бъдат базирани на международното законодателство и всеки териториален спор трябва да бъде решаван по мирен начин“, допълни Туск.

Русия и Украйна също имат териториален спор, след като Москва анексира полуостров Крим през 2014 г. Това влоши отношенията на Русия със Запада, до най-лошото им състояние от края на Студената война до сега.

„Искам да посоча ясно, че нашата позиция по отношение на Русия, включително и икономическите санкции, ще остане непроменена, докато Минските споразумения не бъдат напълно изпълнени“, каза той. „За съжаление има много по-малък прогрес при прилагането на споразуменията, отколкото се надявахме преди една година“, допълни Туск.


#Русия и Украйна #Пекин #Южнокитайско море #Япония #Източнокитайско море #Г-7

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"