Какво трябва да знаем за европейското предложение срещу геоблокинга?

Какво трябва да знаем за европейското предложение срещу геоблокинга?
БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник Европейската комисия публикува предложение, което засяга това как аудио-визуалното съдържание в интернет се представя на различните потребители в ЕС.

Една от препоръките на Брюксел беше да се въведе за компании като „Нетфликс“, „Амазон“, „Епъл“, „Айтюнс“ и др. задължителна квота с европейско творчество, която да е най-малко една пета от общото съдържание на платформата. Предложението обаче повдига редица въпроси, пише агенция „Блумбърг“.

1. Отнася ли се предложението до т. нар. „геоблокинг“? И да, и не. Досега се вярваше, че регулаторът на ЕС иска да „отблокира“ геоблокинга, което поне на теория ще направи невъзможно ограничаването на достъпа до съдържание, ако потребителят се опитва да влезе в него от държава, която е извън „одобрената“ за това зона. Например платформата на Би Би Си „iPlayer“, до която нямат достъп потребители извън Великобритания, може да бъде засегната от подобно предложение, но то не се занимава с тази услуга.

2. Компаниите ще бъдат ли доволни от това? Зависи от това кого питате. „Нашите членове по света обичат европейски програми и по тази причина нарастват инвестициите в европейско съдържание, в това число оригинални заглавия на „Нетфликс“, създадени в Европа“, заяви говорителят на стрийминг компанията „Нетфликс“ Джорис Евърс. „Ние оценяваме желанието на (Европейската) комисия да засили европейската продукция. Въпреки това обаче предложените мерки няма да постигнат това“, допълни той. Други групи изразиха своето мнение по отношение на предложението доста по-категорично.„Предложената марка срещу геоблокинга не прави това, което й е зададено“ като цел, посочва Джулия Реда, член на групата на Зелените в Европейския парламент. „Когато повечето европейци чуят „геоблокинг“ те се сещат за често срещания надпис (за някои клипове в различни сайтове – бел. ред.) „това видео не е достъпно във вашата държава“. Представената мярка не прави нищо, за да се справи с това. Закон срещу геоблокинга, който не покрива онлайн видео съдържание, изпуска същността“, допълва тя.

3. Тогава какъв геоблокинг има предвид Европейската комисия? Най-вече пазаруването по интернет. Според регулатора пазаруващите онлайн в ЕС трябва да имат достъп до същите продукти, и най-вече, до същите цени на тези продукти, независимо от това къде се намира купувачът. Това ще е от полза на пазаруващите, които ще могат да ползват директно сайтовете на производителя или търговеца на дребно. В рамките на новото предложение блокиране на достъпа до пазаруване или предлагането на стоки на по-високи цени заради географското положение на купувача ще бъде забранено.

4. Това ще означава ли, че регулаторът ще принуждава търговци на дребно да правят отвъдморски доставки? Не. Проектозаконът няма да принуждава търговци физически да доставят продукти до определени региони.



#ЕК #„Амазон“ #„Епъл“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"