Нинова и Борисов гуша за гуша в парламента. Този път спорът е за националната сигурност

Нинова и Борисов гуша за гуша в парламента. Този път спорът е за националната сигурност
Премиерът и новият лидер на БСП не за първи път влизат в словесни схватки в пленарната зала. / БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и новият лидер на БСП Корнелия Нинова влязоха в словесна схватка по време на днешния парламентарен контрол. Причината бе докладът за състоянието на националната сигурност, който премиерът трябва да внесе в Народното събрание.

Председателят на БСП Корнелия Нинова запита Борисов за внасяне от Министерския съвет в Народното събрание на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност. „Защо не спазвате законите на държавата, защо излъгахте парламента по една сериозна тема като националната сигурност”, запита Нинова. Тя припомни, че има решение на НС, с което се приема стратегията за национална сигурност и на премиера се вменява отговорността до края на март да се внесе доклад за националната сигурност. Годишният доклад за националната сигурност е сериозен анализ не само на външните заплахи, но и на вътрешното състояние на държавата по сектори, посочи лидерът на левицата.

Борисов след като изчете законови регламентации, обясни, че в закона, не е посочен срок за внасяне на доклада в парламента, за разлика от Стратегията за национална сигурност. Той посочи, че и на преден парламентарен контрол вече е отговарял, че е посочил като възможен срок за внасяне на доклада март месец. „Работна група, създадена с моя заповед, подготви проект на доклада. След това е протекъл процес на подготовка на класификация на информацията. „На всички са известни поредицата терористична актове, които наложиха да насочим вниманието и усилието на държавата за действия в кризисна обстановка. Проведоха се редица съвещания”, каза премиерът.

Той обясни, че проектът за доклад за състоянието на националната сигурност вече е приет от Министерски съвет на 25 май. „Въпреки сложната обстановка правителството нито за момент не е спирало процеса на представяне на информацията и доклади за националната сигурност и обществения ред”, увери Бойко Борисов.

В реплика Корнелия Нинов, пък заяви, че не пита Борисов какви закони са изготвени, а какви са причините да няма доклад. Според нея или нещо в доклада притеснява премиера или екипът му е неспособен да го направи. „Като дойде докладът в парламента ще видите, че съдържанието не е най-лицеприятното, освен ако не го преработят дотогава. Ще вземем ли реални мерки по доклада. Констатациите по вътрешните проблеми не са добре”, заяви още Нинова.

Борисов й отвърна, че вече на страницата в интернет на Министерски съвет е публикуван вариант на доклада на Държавна агенция „Разузнаване”. „След получаване на некласифицирания доклад на ДАНС и служба Военна информация, те ще са качени. Министерски съвет с решение от 18 април одобри новата отбранителна стратегия на страната”, информира Борисов.

Той заключи, че политиката за национална сигурност е въпрос на обща отговорност и усилия в тази политика във всеки неин етап от определянето на основните насоки до осъществяването на конкретните дейности следва да бъде изключена от междупартийните спорове.

 

#Нинова #Борисов #националната сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »