Русия подсилва военните си сили на Курилските острови, за които спори с Япония

Русия подсилва военните си сили на Курилските острови, за които спори с Япония
Руската реакция на претециите на Япония към Курилските острови. / БГНЕС
A A+ A++ A

Руското министерство на отбраната обяви, че предприема безпрецедентни мерки за засилването на своите военни обекти на Курилските острови, към които претенции има и Япония.

Генерал-полковник Сергей Суровикин, командир на руската източна военна област, обяви началото на „безпрецедентните мерки за развитие на военната инфраструктура в областта“, се посочва в изявлението на руската армия.

Руската армия има бази на Курилския тихоокеански архипелаг, за четири острова от който Япония също изразява претенции. Спорът между Москва и Токио датира от края на Втората световна война, когато съветската армия поема контрола върху четири курилски острова, малко след японската капитулация.

Според Суровикин мерките за подсилване на военните обекти са „планирано превъоръжаване на формациите и частите, както и засилване на нивото на социална защита за всички категории служещи войници и членовете на техните семейства“.

По-рано този месец Русия изпрати шест кораба от тихоокеанския си флот на мисия до необитаем остров от архипелага, наречен Матуа. Суровикин посочи, че руските сили се намират там, за да „проучат възможността за по-нататъшно разполагане на тихоокеански военноморски сили“.

През март руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва ще разположи брегови ракетни системи на Курилските острови като част от засилването на военни дейности в региона.

Съобщението идва на фона на провеждащата се в момента среща на върха на страните от Г-7 в Япония.

Според съобщение на съветник от Кремъл по-рано този месец, до края на годината се предвижда посещение на Путин в Япония.



#Курилските острови #Русия #Япония #военни обекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници