Юнкер заплаши да лиши Източна Европа от средства заради бежанците

Юнкер заплаши да лиши Източна Европа от средства заради бежанците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Източна Европа могат да загубят милиарди евро европейско финансиране като наказателна мярка заради отказа си да участват в спорната схема за квотно разпределение на бежанци. Това предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от „Дейли телеграф“.

Според изтекли в медиите протоколи от заседание на ЕК от 4 май Юнкер предупреждава, че страните, които не покажат солидарност с разпределението на бежанците, могат да загубят достъпа си до кохезионни фондове в размер на 36 милиарда евро, предназначени за строителство на магистрали, за публичен транспорт и електроцентрали в бившия източен блок, както и в Гърция, Кипър и Малта. По-рано този месец той предложи постоянна система за автоматично разпределение на бежанци в ЕС в случай на бъдеща криза, припомня вестникът.

Държави, които откажат да участват, ще бъдат глобявани с до 250 000 евро на бежанец.

Чехия, Унгария, Словакия и Полша се противопоставят яростно на плана за квотно разпределение, като отстояват тезата, че той погазва правото на всяка държава да провежда собствена политика в областта на предоставянето на закрила.

В същото време Полша е най-големият нетен бенефициент на средства от бюджета на ЕС, като за 2013 г. е получила 13 милиарда евро. Германия – основната сила, която стои зад схемата за квотно разпределение, е допринесла за еврофинансирането нетно с 15 милиарда евро повече от която и да е друга страна в ЕС, отбелязва „Дейли телеграф“.

Има опасност солидарността на ЕС към страните членки, които са нетни бенефициенти, да бъде поставена под въпрос, ако няма реципрочна солидарност по управлението на бежанската криза“, се казва в протоколите от заседанието. „Солидарността, която богатите страни показват на бившите комунистически страни, не е еднопосочен път“, подчертава Юнкер.

 

#Жан-Клод Юнкер #мигранти #бежанци #квоти #Източна Европа #ЕС #европейско финансиране #еврофинансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"