Ген. Кирчо Киров: В Европа има близо 5000 екстремисти

Ген. Кирчо Киров: В Европа има близо 5000 екстремисти
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''На територията на Европа се движат между 4000 и 5000 представители на екстремните структури на "Ислямска държава",'' съобщи ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред Агенция "Фокус".

По думите му терористите са проникнали по канала на бежанския поток и по нормалните канали на пътуванията. "Контролът върху тези лица е от първостепенно значение и трябва да бъде приоритетна задача за всички служби на държавите от ЕС", посочи ген. Кирчо Киров. 

"Тези хора са една динамична категория, те се движат непрекъснато и пребивават от една страна в друга. Става дума за хората, които са били в структурите на "Ислямска държава"и на свързаните с Ал Кайда подразделения", твърди той.

С особено внимание сега трябва да се наблюдава обстановката във Франция и в Белгия, предвид наближаващото Европейско първенство по футбол, тъй като двете държави са свързани като "скачени съдове", посочва още генералът.

Той поясни още, че мюсюлманските малцинства са действително свързани помежду си. 

"Всичко това налага службите да работят на върха, на предела на своите сили, а държавните ръководства да им оказват необходимата подкрепа, особено в материално-техническо и финансово отношение", уточни бившият директор на Националната разузнавателна служба.

Ген. Киров е категоричен, че специалните служби трябва да подобрят своето сътрудничество по обмена на информация в реално време.

#Кирчо Киров #екстремисти #Франция #Белгия #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници