Ген. Запрянов: Няма да има задължителна наборна служба

Ген. Запрянов: Няма да има задължителна наборна служба
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Заплати от 2500 лева в армията, за които министър Николай Ненчев съобщи, няма да има. Министерството на отбраната ще предложи  увеличение на възнагражденията в разумни размери,'' заяви пред Дарик съветникът на министъра ген. Атанас Запрянов. Той поясни, че сумата е посочена от министър Ненчев емоционално и условно. 

Министерството се отказва от идеята момичетата и момчетата, навършили пълнолетие да се водят на военен отчет. За да се избегнат спекулации този текст отпада от проектозакона за резерва на въоръжените сили. Казармата категорично няма да се връща, увери още ген. Запрянов.

Липсата на кадри в армията е обезпокоителна, заяви ген. Атанас Запрянов. За някои категории некомплектът достига 27%. "За някои категории е 15%, например войници, за някои е над 20%, стига до 27-28%. Ние имаме нужда от офицери, сержанти, войници. Въоръжените сили трябва да бъдат не по-малко от 37 000. Реално списъчният състав в момента е много по-малък", обясни той.  

Министерството на отбраната ще направи предложение за увеличение на заплатите в армията, но те няма да са 2500 лева, както по-рано обяви министър Николай Ненчев.

"Цифрата 2500 мисля, че е казана условно и емоционално. Около 600 лева е началната заплата на един войник сега. Държавата е на пазара на труда. Трябва да предложи атрактивни условия, за да дойдат хората да служат в армията. Заплати от 600 лева очевидно не са достатъчни и Министерството на отбраната ще има предложение за увеличение на тези заплати в разумни размери", коментира още ген. Запрянов. 

Момичетата и момчетата, навършили 18 години, няма да се вписват в регистрите на военния отчет. Тази идея отпада.

#военна служба #наборници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"