Столичният зоопарк се сдоби с хипопотамчета-пигмеи

Столичният зоопарк се сдоби с хипопотамчета-пигмеи
Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Два хипопотама - пигмеи временно са част от голямата колекция на зоологическата градина, предаде бТВ.

Те се наричат хипопотами джуджета или пигмейски хипопотами и са вторият вид хипопотами на света, доста по-дребни. За първи път идват в България, обясни Катерина Зарева от екологичния център в зоопарка и допълни:

„Те са африкански вид, който се среща само в джунглите на Сиера Леоне, Либерия и Нигерия. Тяхната популация в природата наброява около 3000 индивида. В последните години основната заплаха за тях е загубата на местообитание.

Тропическите гори, в които те живеят се изсичат. За съжаление са обект на бракониерство и това е причината да намаляват в дивата природа.

В началото на 20-ти век доста успешно се отглеждат в зоопаркове, техният брой расте и вече не са толкова рядко срещано животно в експозицията на зоопарковете.

Интересното е, че те са нощно активни животни, които водят потаен начин на живот, не са толкова привързани към водата, както техните по-големи събратя. Предпочитат да се разхождат и да живеят в горите. Горски животни са, хранят се с тревиста растителност, плодове”. 

Новите попълнения са в столичния зоопарк вече три дни и се приспособяват добре към условията, хранят се добре и се възползват от басейна, който им е предоставен, разказа Зарева.

В зоопарка могат да се видят и други интересни животни. Умножава се семейството на приматите, наскоро се е родило малко капуцинче – това е една от най-атрактивните и интересни групи маймуни в зоопарка. В реконструкция е и аквариумът, и скоро ще има нови интересни експозиции там.

#зоопарк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »