Учени правят тестове с роботи - учат ги да чувстват болка

Учени правят тестове с роботи - учат ги да чувстват болка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Досега роботите можеха само да говорят и вървят като хора, но екип от германски изследователи вече се опитва да придаде на машините и друга човешка способност – тази да чувстват болка. Според учените способността на роботите да усещат болка би била полезна, тъй като по този начин машините ще могат да предпазват себе си и хората, с които работят, пише научното издание "Сайънс алърт". „Болката е система, която ни защитава“, заяви Йоханес Кюн от университета „Лайбниц“ в Германия.

„Когато избягваме източника на болка, се предпазваме от това да бъдем наранени“, допълва той. По тази причина Кюн и неговият колега Сами Хададин разработват т. нар. „изкуствена роботизирана нервна система“, която да позволява усещането за болка да достига до роботите. За да работи системата е необходимо машината да разпознава както самия източник на болката (от огън или от порязване например), така и да може да реши какво да направи, за да спре усещането. Екипът провежда своите тестове със специална роботизирана ръка с изкуствен пръстов сензор, който усеща натиск и промяна в температурата. Сензорът използва специална „роботизирана тъкан“, чрез която преценява каква болка се изпитва.

Ако болката е слаба ръката бавно се отдръпва, докато неприятното усещане не спре, след което се връща към първоначално зададената си задача. При усещане за силна болка обаче ръката изпада в състояние на блокаж, спира дейността си и изчаква да получи помощ от човек. Според Кюн и Хададин сигурността е особено важна, особено когато все повече роботи започват да работят заедно с хора. Ако машината може да бъде научена да усеща болка, тя може да предупреди за евентуална опасност хората около себе си. Това не е първият път, в който хората се опитват да научат роботи на човешки емоции. По-рано тази година американски изследователи започнаха програма, в рамките на която роботи се учат на съчувствие като четат детски книжки. 


#роботи #болка #нервна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"