Частните фондове предлагат варианти за втора пенсия с право на наследяване

Частните фондове предлагат варианти за втора пенсия с право на наследяване
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Частните пенсионни фондове предлагат осигурените за втора пенсия да могат да избират между 9 варианта за втора пенсия като неизползваните средства от индивидуалната партида да могат да се наследяват. Това съобщиха представители на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване на пресконференция днес по повод предложените от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване.

Ведомството на Владислав Горанов е изготвило законопроект, според който правото на наследяване на парите по индивидуалните партиди отпада като всички пари ще отиват в общ пул. Формалният срок на общественото обсъждане на проекта изтече, но министърът се беше ангажирал да го удължи, за да се чуят повече мнения.

Фондовете искат хората да могат да избират дали да получат пожизнена или срочна пенсия, с променлив или с гарантиран размер. Те предлагат всеки да избира между няколко варианта - пожизнена пенсия с гарантиран размер без право на наследяване, с гарантиран период на наследяване или с право на наследяване. Също така се предлагат и два варианта на срочна пенсия - с право на наследяване или с гарантиран размер.

В зависимост от избрания вид втора пенсия, наследниците на починал пенсионер ще могат да получат наведнъж или разсрочено неизразходваната сума, или самите те да получават наследствена пенсия.

Натрупаните по индивидуалните партиди средства са частна собственост и само осигурените имат право да се разпореждат с тях, подчерта Даниела Петкова от ПОК "Доверие". Според представителите на дружествата с предлаганите от Горанов законови промени се нарушава характерът на частна собственост на тези пари.

Представителите на асоциацията изразиха задоволството си от факта, че жалбата им срещу възможността осигурените да прехвълят парите си от частния стълб към държавния е стигнала до Конституционния съд. Миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) реши, че има основание да се твърди, че тези поправки в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2014 г., противоречат на някои основни права, записани в конституцията. По тази причина е необходимо произнасяне на най-високата съдебна инстанция.

Според тричленния състав на ВАС, произнесъл се по жалба на пенсионните компании, с промяната на модела на пенсионно осигуряване се засягат правата на гражданите и се нарушава принципът на равенството им пред закона. Също така е изразено мнение, че новата уредба превръща двата стълба от допълващи се в конкурентни, при което е налице реална опасност от ликвидиране на втория стълб. Заключението е, че това е много сериозна промяна в зададения от законодателя модел на пенсионната система, която създава несигурност и непредвидимост.

 

#пенсионни фондове #пенсии #Владислав Горанов #Даниела Петкова #Кодекс за социално осигуряване #пари #пенсия #втори стълб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »