Правят нова система за защита от градушка, земеделците ще плащат такса за издръжката й

Правят нова система за защита от градушка, земеделците ще плащат такса за издръжката й
Градушка като орех се изсипа в понеделник в Казанлък. / БГНЕС
A A+ A++ A

Новата система за противоградова защита ще обхване всички обработваеми земеделски площи в България. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на проведеното във Велико Търново обсъждане с бранша за превенцията на неблагоприятните климатични явления.

Земеделският министър обясни, че в момента защитата покриват малко над 10 млн. дка. След изграждането на новата система, защитаваната обработвана земя ще достигне 91,4% от общия ѝ размер или точно 36 590 185 дка. Останалите 8,6% обхващат площи, върху които не може да бъде извършвана защита поради ограничения от различен характер - площи в погранични райони, буферни зони и рискови територии.

Министърът Танева разясни, че разширяването на противоградовата защита ще се осъществява по два метода. Първият ще включва изграждане на 32 нови ракетни площадки към сега действащите в Южна България, с цел доизграждане и уплътняване на системата в този район и повишаване на нейната ефективност. Вторият, който ще се използва предимно в Северна България, е използване на авиационен метод за защита на останалите обработвани площи. Този способ е успешно прилаган държави като Гърция, Израел и други.

„За да функционира този нов модел фермерите ще следва да заплащат такса, която ще варира от 0,68 до 0,90 лв. на декар“, поясни министър Танева и увери, че събраните средства от такси ще бъдат част от бюджета на държавно предприятие, което ще осъществява противоградовата защита. Думите ѝ, за целта ще бъде обособено държавно предприятие след преструктуриране на Изпълнителна агенция за борба с градушките, а предвидената такса, освен оперативните годишни разходи за противоградова защита, ще включва и застраховките на земеделските площи.

Авиационният метод за защита се очаква да стартира още от следващия сезон с използването на общо 10 самолета, от които първоначално ще бъдат закупени два, а другите ще бъдат наети. Министър Танева информира, че планът за реформа на противоградовата защита в България е изготвен съвместно с Агенцията за борба с градушките, представители на застрахователите в България и Българска академия на науките (БАН).

#такса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »