Юнкер притиска държавите членки за мандат ЕК да клекне пред САЩ за TTIP

Юнкер притиска държавите членки за мандат ЕК да клекне пред САЩ за TTIP
БГНЕС
A A+ A++ A

На срещата на върха идния месец председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще окаже натиск върху ръководителите на страните-членки да подкрепят историческото споразумение за свободна търговия със САЩ, въпреки нарастващия скептицизъм към него, заяви говорител на Юнкер, предават АФП и ТАСС.

Вашингтон и Брюксел искат договорът за Трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство (ТТИП или TTIP) да бъде готов до изтичането на мандата на американския президент Барак Обама на 20 януари 2017 година, но те са изправени срещу засилващото се несъгласие от страните, особено от Франция и Германия. "Ако искаме да изпълним този ангажимент, трябва да сме сигурни, че всички ние си движим в една и съща посока", заяви говорителят Даниел Росарио.

"Председателят Юнкер смята, че е дошло време да поиска от държавните и правителствените ръководители на ЕС една нова дискусия за това къде сме и докъде искаме да стигнем с това споразумение. На срещата на Европейския съвет председателят Юнкер ще поиска лидерите на ЕС да препотвърдят мандата на Еврокомисията да води тези преговори“, поясни говорителят.

По-рано този месец немският вестник "Зюддойче цайтунг" съобщи за секретни документи, с които се сдоби и от които става ясно, че в хода на преговорите САЩ оказват много по-силен натиск върху ЕС, отколкото се предполагаше. По данни на изданието Вашингтон заплашва да създаде допълнителни трудности за износа на автомобили от ЕС в САЩ, ако Евросъюзът се откаже да купува по-големи количества американска аграрна продукция. Освен това САЩ отказват да отстъпят на ЕС, който настоява частните арбитражни съдилища да бъдат заменени с национални търговски трибунали при разглеждането на търговски и инвестиционни спорове. САЩ се обявяват и против европейския принцип, според който продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако е доказано, че не вредят на здравето на хората и на околната среда. САЩ изисква да се прилага тяхната практика, която може да доведе дотам, че в Европа да бъдат разпространявани генетично модифицирани продукти и растения, отбеляза още изданието.

#Юнкер #скептицизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »