Полша иска да се откаже от дългосрочните договори за доставки с Газпром

Полша иска да се откаже от дългосрочните договори за доставки с Газпром
БГНЕС
A A+ A++ A

Полша иска да се откаже от закупуването на руски газ в рамките на дългосрочно споразумение с "Газпром". Това съобщи представителят на полското правителство по въпросите на развитие на стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски на конференция, посветена на инвестициите в Източна Европа, организирана от агенция "Ройтерс".

"Ние ще се стремим към ситуация, при която дългосрочният договор ще отиде в миналото. Ако цената на руския газ бъде достатъчно конкурентоспособна, не изключваме възможността да го купуваме, но не точно в рамките на дългосрочно споразумение", заяви той.

Наимски обясни, че такава стъпка Полша може да си позволи благодарение на терминала за втечнен газ в Швиноу̀йшче в северозападна Полша. Първите търговски доставки ще започнат през юни. Обектът е разчетен за доставка на 5 млрд. куб. метра втечнен газ ежегодно. За момента Полша има договор с Катар за 1.5 млрд. куб. м годишно. Освен това Варшава иска да осъществи проекта " Baltic Pipe", предвиждащ обединение на полска, датска и норвежка инфраструктура за транспортиране на газ. Наимски очаква, че по този начин страната ще може да закупи до 10 млрд. куб. м. газ годишно.

Очаква се до края на годината експертите да подготвят технико-икономическа обосновка на проекта за тръбопровод, който ще свърже областта на норвежкия континентален шелф с Полша през Дания. Доставката на руски газ за Полша се осъществява на основата на дългосрочен договор, който ще действа до 2022 г. Според договора Полша може ежегодно да купува от "Газпром" 10.2 млрд. куб. м. газ. Полша потребява годишно 15 млрд. куб. м. газ. Една трета от този обем си осигурява с добив на собствената си територия, а за останалото разчита на внос.

#Полша #дългосрочни договори #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"