Депутатите решиха: Купуваме 16 изтребители и 2 патрулни кораба за близо 4 млрд. лева

Депутатите решиха: Купуваме 16 изтребители и 2 патрулни кораба за близо 4 млрд. лева
Николай Ненчев / БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите одобриха решение на МС за закупуването на боен самолет и патрулни кораби след дълга дискусия в пленарна зала.

Участие в дебата взе и министърът на отбраната Николай Ненчев. В мотивите на решението за закупуването на бойния самолет се казва, че това е от изключителна важност за националната ни сигурност и отбраната на страната за прилагане на механизмите за колективна отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Както и за да се прекрати зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС. В сегашния състав на ВВС влизат 19 броя самолети МиГ-29, от които 15 са изпълнили мероприятия по удължаване на назначения ресурс до 40 години или 4000 часа, а на другите трябва да се удължи животът. Назначеният срок на вече удълженият летателен период на самолетите изтича поетапно през 2028 -2030 година.

Заради финансовите възможности на България настоящият документ предвижда реализацията на проекта за придобиване на 16 самолета, като това ще се извършва на 2 етапа. Първият етап предвижда подписването на договори за новите самолети да завърши до края на 2016 година. Той включва придобиването на 8 броя самолети в периода 2018-2020 година. Предполагаемата стойност на разходите за придобиването на 8-9 броя бойни самолета, в зависимост от типа на самолета би достигнала до 1,5 млрд. лева като сумата включва разходите при придобиване на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, обучение на състава и др.

Реалната стойност на проекта ще стане ясна след изпращане на предложение на определени държави. Изплащането на бойните самолети ще става поетапно през годините. България има възможност да избира между различни самолети –употребявани . Страната ни може да закупи чисто нови самолети от Русия – МиГ-29М/М2, употребявани самолети от Португалия -Ф-16 MLU, от САЩ употребявани Ф-16 блок 25. Вторият етап на програмата предвижда закупуването на още 8 самолета в периода 2022-2023 година.

Народното събрание също така прие закупуването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. След изпратено запитване до основни корабостроителници е станало ясно, че максималната стойност на проекта ще е 820 млн. лева като плащането може да се извършва разсрочено. Корабите ще осигуряват наблюдение, водене на бойни действия , самозащита и други. Корабите трябва да притежават автономност от минимум 10 денонощия самостоятелно плаване, далечина на плаване да е не по-малка от 3500 морски мили, екипаж от 65 души. Строителството на корабите ще се извършва на етапи от 2019 до 2022 година. Засега е постъпило едно предложение на базата на реализиран проект на холандска компания.

 

#самолети #патрулни кораби #Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници