Повечето антидепресанти не помагат и дори са опасни за деца и юноши

Повечето антидепресанти не помагат и дори са опасни за деца и юноши
БГНЕС
A A+ A++ A

Повечето антидепресанти са неефикасни или дори опасни за деца и юноши страдащи от сериозна депресия, сочи мащабно проучване, публикувано в британското медицинско списание "Лансет", предаде АФП. То е проведено от международна група учени, като са направени 36 вида тестове сред повече от 5 000 деца и юноши от 9-18 години.

Тествани са 14 медикамента. Само един от тях - fluoxetine, известен с търговското наименование Prozac, се е оказал по-ефективен от плацебо за лечение на симптомите на депресия. Учените признават, че ефективността и възможните негативни ефекти на тази група медикаменти са не добре познати заради малкото клинични изследвания върху тях.

Според оценки, цитирани в изследването, 2.8% от децата от 6-12 години и 5.6% от юношите в развитите страни страдат от сериозни депресивни нарушения. Счита се, че тези цифри може би са и по-големи заради затруднения при диагностициране на състоянията. Симптоматиката е по-различна от тази при възрастните и често включва раздразнителност, отказ от учене или агресивно поведение.

Антидепресантите могат да доведат до самоубийствени мисли, главоболие, повръщане, безсъние. "Антидепресантите не изглежда да носят някакво облекчение при деца и юноши", заявяват в заключение авторите на изследването. Те препоръчват при деца и юноши да се подхожда предимно с психотерапия, която е по-ефективна в дългосрочен план.


#депресия #антидепресанти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »