Лечими днес инфекции ще сеят смърт до пет години – новите щамове са устойчиви на антибиотици

Лечими днес инфекции ще сеят смърт до пет години – новите щамове са устойчиви на антибиотици
БГНЕС
A A+ A++ A

Лечими днес белодробни инфекции до пет години ще водят до смърт. Причината е масовата поява на резистентни щамове, които не се влияят от стандартната терапия с антибиотици. За тази опасност предупредиха водещи пулмолози на старта на 6-тия Научен конгрес на Българското дружество по белодробни болести на "Златни пясъци", цитирани от в. Труд.

"Проблемът е провокиран от безконтролното приемане на антибиотици, което все още е факт в България. В реанимациите вече има ръст на пациентите с пневмонии, които нерядко умират", обясни доц. Диана Петкова, председател на дружеството.

"Инфекциите са една от трите големи заплахи за обществото ни. Другата е хроничната обструктивна белодробна болест. Освен пушенето, тя е провокирана и от тежкото замърсяване в големите градове, заради което настояваме улиците им редовно да се мият", добави доц. Явор Иванов, зам.-председател на дружеството.

Според него замърсяването е една от главните причини и за повишаването на страдащите от астма и от белодробен рак, от който годишно се разболяват между 3000 и 3400 българи. Заради късната диагностика под 5% от тях преживяват 5 г.

На форума над 400 специалисти от страната и 25 лектори от САЩ, Канада и ЕС ще дискутират и мерките за ограничаване на туберкулозата. В 95% от случаите тя е лечима, но у нас няма механизъм за финансиране на активното издирване на заразени в огнища на болестта, посочиха медиците. Притокът на мигранти също е рисков фактор, тъй като в страните, от които идват, има много боледуващи от туберкулоза в съчетание със СПИН.

 

#замърсяването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »