Днес е Международният ден на кръводарителя

Днес е Международният ден на кръводарителя
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

14 юни е Международният ден на кръводарителя. Всеки ден у нас около 600 души се нуждаят от кръвопреливане. Това са най-често пострадали при пътни инциденти или хора с кръвни заболявания. Кръводарителите в България са 170 хиляди през последните три години, но 70 на сто от тях са роднини на пациенти, а доброволците са малко. 

По-големият процент роднини-кръводарители крие риск те да закупят кръв от друг човек, който може да скрие инфекциозно заболяване, казва доктор Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Рискът на този, на който ще плащаш, да се скрие заболяванията от нас е 100-процентов.

Има ЕИС за проверка дали даден човек е бил кръводарител и е носител на зарази. Но само, ако преди това е дарител, може да се провери. Кръвта се изследва на следващия ден. Затова е важно да се увеличава броят на доброволните кръводарители.

Всяка дарена кръв се тестува за СПИН, хепатит В, хепатит С и сифилис. И когато тези изследвания са отрицателни, тя дотогава седи в т.нар. "хладилник-склад" карантина, тя не се освобождава. Всички тези трябва да са отрицателни, тогава се слага етикет и се пуска да бъде преливана в някоя болница.

40% от работещите в кръвните центрове в страната са пенсионери, съобщи проф. Николай Андреев. По думите му, основни пречки пред работата им в момента са остарялото законодателство и недостатъчното финансиране.
В София се провежда Национална конференция по трансфузионна хематология.

Дългогодишни безвъзмездни кръводарители ще получат почетни плакети от Българския червен кръст и Националния център по трансфузионна кардиология. 

"Ако всеки един от нас отдели 30 минути време, може да дадеш шанс за живота на поне един човек. Милиони хора по света дължат своя живот именно на хора, които никога не са виждали, които не познават, това са доброволци, безвъзмездни кръводарители. В нашата страна, за съжаление, кръводарителите не достигат", заяви доктор Живка Димитрова от БЧК. 

Всеки ден около 600 души в нашата страна се нуждаят от кръв и кръвни продукти, една-трета от тях са деца. Много голям консуматор на кръв, това са пътно-транспортните произшествия, това са кръвните заболявания, това са трансплантации на тъкани и органи.

40% от работещите в кръвните центрове в страната са пенсионери.

Това са данни, съобщени от директора на Националния център по трансфузионна хематология проф. Николай Андреев. По думите му, основни пречки пред работата им в момента са остарялото законодателство и недостатъчното финансиране.

В София се провежда Национална конференция по трансфузионна хематология. Продължава и кръводарителската акция, организирана в днешния Световен ден на доброволното кръводаряване в сградата на Българския червен кръст на бул. Джеймс Баучер 76.

 

 

 

#кръводаряване #кръвопреливане #БЧК #СПИН #Хепатит #зарази #пациенти #заболявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"