Нинова поиска обяснение от кабинета: Защо ЕК ни спира над 1 млрд. лева по селската програма, как са похарчени парите и данъкоплатците ли ще ги плащат

Нинова поиска обяснение от кабинета: Защо ЕК ни спира над 1 млрд. лева по селската програма, как са похарчени парите и данъкоплатците ли ще ги плащат
Корнелия Нинова / БГНЕС
A A+ A++ A

Да се направи преглед на всички лобистки закони и да се потърси отговорност за изхарчени евросредства, които сега трябва да се възстановяват от националния бюджет. За това призова Корнелия Нинова на брифинг в централата на БСП.

В писмо на Европейската комисия се посочва, че има неотстранени грешки в провеждането на обществени поръчки и неправилно изчисляване на сумите от сертифициращия орган. По тази причина сега средствата ще се плащат от националния бюджет. Според Нинова има присвояване на евросредства.

“Край на мита на тях им ги спират, на нас ни ги пускат”, коментира Нинова. Според нея страната ни е заплашена от санкции по европрограми. Предупрежденията на БСП, според Нинова, са били отхвърляни от правителството като несериозни.

Лидерът на БСП представи писмо на Еврокомисията до МЗХ и Държавен фонд Земеделие във връзка с усвояването на средствата по програмата за развитие на селските райони. Обясненията на зам.-министъра на земеделието, че това, което се говори, не е истина, намира опровержение в този документ, където е записано “грешките в обществените поръчки за неправилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията, при което главна дирекция земеделие смята, че резултатите от работата на сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като основа за приключване на сметките на разплащателна агенция главна дирекция не би могла да получи достатъчно увереност за разходите, които са направени в съответствие с правилата на ЕС”, посочи Нинова. Според нея това означава, че тези пари няма да ни бъдат изплатени от Европа.

"Тези пари, около 1.1 млрд. лв., ще бъдат покрити от националния бюджет. Следващата стъпка е този извънреден разход за бюджета да бъде покрит със заем. 17 млрд. лева заеми ще продължават да растат, драги българи. Това ви е подаръка от правителството на Бойко Борисов - заеми и дългове, които ЕК няма да възстанови, защото има фирми, процедури, обръчи от фирми, приближени до правителството оползотворяват европейски средства не по предназначение”, каза Нинова.

"Подписват се едни договори на ниски цени, след това се сключват анекси за нови допълнителни плащания. Плащат се пари за неизвършени дейности. Без процедура за обществена поръчка се предоговарят и дават на фирми, които са спечелили веднъж нови поръчки - куп нарушения, които водят до това, че парите няма да дойдат, ще ги плати националния бюджет, ще се вземе нов заем и ще го връщаме ние години наред, заяви Нинова. Тя обясни, че с разкриването на тези детайли не се цели да се удари по една фирма, а да се разкрие моделът, по който се разпределят тези средства, моделът по който се краде.

В тази ситуация е важно да не се констатират само проблемите, а да се вземе решение, и според Нинова това означава нашите евродепутати да зададат въпроси в Европейската комисия за какво става дума в подробности, както и да се получи този документ, защото правителството го има, но го крие. Освен това българските народни представители трябва да задават тези въпроси в Народното събрание - колко ще бъде удържано от България, кой ще ги плати тези пари, ще се покриват ли с нови заеми.

В същото време БСП започна национална кампания за преглед на всички лобистки закони, които са приети в мандата на това правителство. Ппроверката включва и решенията на местните общински съвети, защото и там се провежда такава политика, която е модел не само на национално, но и на местно равнище, посочи Нинова.

#Нинова #Програма за развитие на селските райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници