Юнкер и Путин в газов дуел с немски секунданти

Юнкер и Путин в газов дуел с немски секунданти
БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е тази седмица [на 16 юни – бел. ред.] Жан-Клод Юнкер и Владимир Путин да разкрият някои детайли от по-нататъшните планове по реализиране на проекта за разширяване на руския газопровод към Европа. Председателят на Еврокомисията ще се срещне с руския лидер на конференцията в Санкт Петербург и е възможно да обсъди с него различни варианти, в съответствие с които консорциумът начело с ОАО „Газпром“ ще успее да удвои мощността на газопровода „Северен поток“, по който се доставя руски природен газ в Германия. Мненията на европейските правителства по повод реализирането на този проект се разделиха поради тяхното безпокойство от зависимостта на Евросъюза от руския газ и намесата на Путин в украинския конфликт.

Източните членове на Евросъюза като Полша и Словакия, убеждаваха Юнкер и шефа на Европейския съвет Доналд Туск „Северен поток-2“ да бъде блокиран. Италия също възразяваше срещу него, изпитвайки раздразнение във връзка с това, че през 2014 г. ЕС блокира строителството на газопровод, водещ към южните райони на Европа. Чиновниците също така са обезпокоени от факта, че разширяването на газопровода може да провокира още по-голяма нестабилност в Украйна, където и досега се води борба с поддържаното от Русия сепаратистко движение, създадено след революцията през 2014 г. Около 40% от доставяния в Европа руски газ минава през територията на Украйна и отчаяно нуждаещото се от средства правителство на Украйна всяка година получава около 1,9 млрд. долара за транзит на газ.

„Северен поток-2“ се превърна в опасен политически проект“, смята Джуди Демпси, анализатор в Европейския център „Карнеги“.

Русия се стреми да си увеличи достъпа до стабилните западни пазари на фона на понижаването на цените на петрола, а германия, най-влиятелният член на Евросъюза, отдавна води политика на култивиране отношенията с Москва и извличане на огромна полза от по-директен маршрут на доставка на газ по газопровод с доста по-голяма мощност.

„Това е доста мощен проект“, отбеляза Пол Сагвари, специалист по въпросите на енергийната безопасност в Министерство на външните работи на Унгария.

Сега тази борба прие формата на спорове за регулаторните норми.

Регулаторни бариери

От момента на подписването на споразумението за строителството на първия „Северн поток“ през 2005 г., Европейската комисия въведе нови правила, позволяващи поддържането на конкуренция, съгласно които доставчикът на газ няма право да контролира газопровода. Ако реализирането на „Северн поток-2“ бъде въведено в строго съответствие с всички тези правила, това просто може да унищожи проекта.

Русия и Германия твърдят, че тези правила не трябва да се разпростират и над морските участъци от новия 1200-километров газопровод, който ще преминава през териториалните води на четири страни членки на ЕС и Русия, преди да стигне до района Грайфсвалд на балтийското крайбрежие на Германия. На Европейската комисия й предстои да определи позицията си по този въпрос.

Миналата седмица, на среща с представители на немското правителство, европейският комисар по въпросите на климата Мигел Ариас Канете заяви, че реализирането на проекта „Северен поток-2“ трябва да се осъществява в строго съответствие с европейското законодателство – и това трябва да се отнася, включително, и до морските участъци от газопровода. Министърът на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел заяви, че това законодателство не трябва да се разпростира върху морските участъци, и предложи свой вариант: този проект трябва да съответства на законодателството, не трябва да навреди на транзита на газ през Украйнаи не трябва да възпрепятства доставките на газ в Източна Европа.

„Юнкер няма да замине за Русия, ако няма какво да предложи“, отбеляза Демпси. „Струва ми се, че той ще направи конкретно предложение, състоящо се в това, че ако Русия иска да продължи реализацията на проекта „Северен поток“, тя ще трябва да изпълни няколко условия.“

Тези условия могат да включват елементи от новите закони в съчетание с гаранциите за това, че Русия ще уважава енергийната политика на Евросъюза, смята Демпси. Възможно е в Санкт Петербург Путин и Юнкер да обсъдят плана за реализиране на проекта по строителството на газопровода, както съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Начало на работата

Независимо от правните препятствия, консорциумът „Северен поток-2“, в който влизат най-голямото предприятие в Германия EON SE, френската енергийна компания Engie SA, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG и BASF SE, както и „Газпром“ вече започна подготвителните работи.

През март консорциумът избра доставчиците на над 2 млн. тона тръби с голям диаметър, а в близките няколко седмици ще бъдат разгледани заявките за извършване на работата по тяхното полагане. Освен това, по думите на Йенс Мюлер, сега се извършват проектни работи, различни изследвани, работа по оценка на параметрите на околната среда и покупката на материали.

В момента на пускането на първия „Северен поток“ Украйна се изправи пред снижаване на обема на доставките на руски газ за Европа през нейната територия. Макар миналата седмица постоянният представител на Русия в Евросъюза Владимир Чижов да заяви, че русия не се стреми да създаде алтернатива на украинския маршрут, като бъде отчетена мощността на новия газопровод, „Газпром“ - поне теоретически – може напълно да заобиколи Украйна.

Представители на консорциума „Север поток-2“ твърдят, че проектът им ще направи по-надеждни доставките на газ в Европа, доколкото търсенето на природен газ в близките няколко десетилетия ще се увеличава. Само че Международната агенция по енергетиката прогнозира, че на „Газпром“ ще ске наложи да поставя по-конкурентни цени, за да запази своя пазарен дял. Русия може да се сблъска с пренасищане на европейските пазари с природен газ на фона на ожесточена конкуренция със страни, производители на втечнен природен газ като САЩ и Катар.

В Германия сред опонентите на този проект нараства тревога във връзка с това, че политическият импулс, стоящ зад „Северн поток-2“, става прекалено мощен, за да позволи възможността за прекратяване осъществяването на проекта, независимо от това, че против русия и досега са в сила санкции на Евросъюза, въведени след анексирането на Крим.

„Реализирането на „Северен поток-2“ постепенно и неусетно се придвижва напред с поддръжката на немското правителство“, отбеляза юристът от Партията на зелените Аналена Бербок. „Боя се, че в даден момент ще стане твърде късно той да бъде блокиран.“

------------------------------------------------------

Автори на коментарът в агенция „Блумбърг“ са Ева Круковска , Брайан Паркин и Елена Мазнева.



#Юнкер #Путин #Русия #ЕС #политически проект #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »