Премиерът доволен от развръзката по "Белене": НЕК ще плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт", но ще получи реактор

Премиерът доволен от развръзката по "Белене": НЕК ще плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт", но ще получи реактор
БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Атомстройекспорт” 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност. Това обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

През септември 2012 г. компанията "Атомстройекспорт" - дъщерно дружество на "Росатом", което се занимава със строителството на ядрени централи по руски дизайн в чужбина, заведе арбитражно дело срещу българската НЕК за 1 милиард евро за спирането на строителството на АЕЦ "Белене". Сумата на иска по-късно беше увеличена, предава 3e-news.net.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, призна той като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано.

Приблизително 50% от искането на "Атомстрой експорт" по спирането на проекта за АЕЦ „Белене“ е уважено от парижкия арбитраж. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг днес.

"Късно снощи на електронната поща на НЕК пристигна решението на арбитража. Сега съгласно процедурата трябва това решение трябва да бъде връчено официално", заяви тя. "Искам само да направя уточнение, че арбитражът беше изключително сложен от правна и техническа гледна точка. Представлява стотици страници", обясни министър Петкова и уточни, че предстои да бъде сериозно анализиран от НЕК и от адвокатите им.

"Друго важно условие е, че този арбитраж е търговски. Арбитраж между две търговски дружества, които имат спор помежду си, затова се съдържа търговска информация и има съответно изискване за конфиденциалност", подчерта енергийният министър.

"Общият размер на искът, който "Атомстрой експорт" предяви, беше приблизително 1, 2 млрд. лв.", припомни тя. "Това, което показва първият прочит на адвокатите на НЕК е, че арбитражът е взел решение, анализирал е всички факти и обстоятелства и е присъдил почти половината от предявения иск от "Атомстрой експорт", подчерта министър Теменужка Петкова.

Премиерът Борисов съобщи още, че е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден.

Борисов призова и „политическите партии с по-добри връзки в Русия” да съдействат за реализацията на някой от двата варианта.

Решението за спиране на изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов.

Сагата АЕЦ "Белене" продължава повече от четвърт век. Тя започва още в края на комунистическата ера, но строителството на ядрената станция е спряно след началото на промените през 1989-1990 г. В началото на новото хилядолетие се взема решение за рестартиране на проекта.

Търгът е спечелен от "Атомстройекспорт", която предлага изграждането на два блока ВВЕР-1000 при базова цена за двата малко под 4 милиарда евро. Проектът започва да буксува през 2009 г. Българската страна поставя  условия на руската компания, свързани както с техническата, така и с финансовата страна на проекта, включително намирането на нов чуждестранен инвеститор след оттеглянето на германската Ер Ве Е през есента на 2009 г.

Развръзката настъпва през март 2012 г., когато официална София прекратява строителството, след което "Атомстройекспорт" завежда дело в Международния арбитраж.

#Атомстройекспорт #Белене #Арбитражен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници