''ЕкзоМарс'' пусна първи снимки от Червената планета

''ЕкзоМарс'' пусна първи снимки от Червената планета
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Камерата на руско-европейския космически апарат "ЕкзоМарс" направи първата снимка на Червената планета, в чиято орбита ще попадне през месец октомври тази година, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на Европейската космическа агенция /ЕКА/.

"Орбиталният апарат се намираше на 41 милиона километра от Марс на 13 юни, когато беше заснето новото изображение. Тази снимка не трябва да се сравнява с фотографиите с висока резолюция, които ще бъдат осъществени при непосредственото сближаване на апарата с Марс, но тя е важен етап за екипа ни", се казва в съобщението.

По данни на ЕКА до ден днешен "ЕкзоМарс" е преодолял по-малко от половината от разстоянието от 500 милиона километра, разделящи го от крайната му цел. Снимките тестват възможностите на камерите. Първата си фотография "ЕкзоМарс" осъществи на 7 април - това беше изображение на случайно избран участък от небето.

Руско-европейската мисия "ЕксзоМарс-2016" стартира от космодрума Байконур с помощта на ракетата-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апарата Trace Gas Orbiter /TGO/ и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

Повече информация може да откриете тук.

#Марс #Червената планета #ЕкзоМарс #камера #космически апарат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"