Туск и Юнкер правят последни опити да убедят Великобритания да остане в ЕС

Туск и Юнкер правят последни опити да убедят Великобритания да остане в ЕС
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Седмица преди ключовия референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС ръководителите на европейските институции правят последни опити да убедят британските граждани в ползите от членството в Общността. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че излизането от Съюза в точно този момент няма да има никакъв смисъл, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че евентуален Брекзит ще доведе до период на глобална несигурност, който трябва да бъде избегнат.

Напускането на ЕС от Великобритания ще бъде голяма грешка и трябва да се предотврати, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Само седмица до ключовия референдум за европейското членство на Обединеното кралство ръководители на европейските институции правят последни опити да убедят британците да гласуват за оставане в Съюза.

"Великобритания е ключова държава в ЕС, чийто глас винаги е бил уважаван, днес повече от всякога. Много от британските идеи за бъдещето на Съюза са печелили подкрепа в цяла Европа. Напускането на ЕС в този момент няма да има никакъв смисъл. Трябва да бъда честен – това ще бъде огромна грешка за британците и за всички нас. Цената ще бъде прекалено висока и за двете страни", каза Доналд Туск.

Туск добави, че напускане на ЕС от Великобритания ще възвести 7-годишен период на политическо забвение и несигурност. Алтернативата – при оставане в блока за по-малко от една година трябва да бъде приведена в изпълнение специалната сделка, договорена с британския премиер Дейвид Камерън.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също предупреди за потенциалните вреди от Брекзит.

"Нашите британски приятели ще получат най-добрия съвет от мен – да не напускат ЕС. Защото в противен случай това ще доведе до период на глобална несигурност. Както и във Великобритания и в ЕС и в глобален план. Трябва да предотвратим този вариант. Имаме достатъчно кризи, не ни трябва още една", посочи Жан-Клод Юнкер.

 

#Великобритания #ЕС #Доналд Туск #Жан-Клод Юнкер #Брекзит #Европа #несигурност #грешка #британци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"