Връщане на паметта при хора с Алцхаймер показва проучване

Връщане на паметта при хора с Алцхаймер показва проучване
БГНЕС
A A+ A++ A

Клинично проучване сред 10 доброволци с ранни стадии на Алцхаймер е показало, че уврежданията на паметта и когнитивните проблеми са обратими. По време на тестовете, проведени съвместно от екип учени от института „Бък“ за проучвания върху болестите на възрастта и Калифорнийския университет, при пациентите се наблюдава не само подобрение, но и възвръщане на способността за говорене на чужди езици и подобряване на обема на мозъчната тъкан след само няколко месеца терапия.

„Всички тези пациенти имаха или ясно изразено умерено когнитивно нарушение, субективно когнитивно разстройство или са диагностицирани с болестта на Алцхаймер преди началото на програмата“, посочва Дейл Бредесън, член на изследователския екип от Университета в Калифорния, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“.

Подобрението се дължи на нов вид персонално лечение, прилагано на всеки един от пациентите, което комбинира различни фактори като спорт, начин на хранене и прием на лекарства. Методът, наречен метаболитно повишаване при невродегенеративни заболявания (MEND) се базира на общо 36 фактора , сред които упражнения, промяна в диетата на пациентите, техните навици на сън, както и приемането на определени лекарства, витамини и стимулационна терапия. Доброволците са били подложени на тази промяна в начина им на живот за период от 5 до 24 месеца.

Според изследователите това е първото такова проучване, което показва, че процесът на загуба на памет може да бъде обърнат, а подобренията да бъдат запазени във времето. “Степента на подобрение при тези десетима пациенти е безпрецедентна, осигуряваща допълнителни доказателства, че този програмен подход към когнитивното нарушения е високоефективен“, допълва Бредесън.

По мнението на учените, докато пациентите спазват промяната в начина си на живот, подобрението в тяхното здравословно състояние се запазва. Въпреки това към момента не е ясно колко дълго ще продължи това, тъй като пациентите в проучването са наблюдавани най-много до четири години след края на програмата. Тепърва предстои да бъде публикуван сравнителен анализ, който да обясни защо този метод работи толкова добре, но според Бредесън това се дължи на неговата сложност и лечението на толкова много различни фактори, които влияят върху прогресията на Алцхаймер.

#Алцхаймер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"