Кои са най-големите притеснения на Европа заради „Брекзит“?

Кои са най-големите притеснения на Европа заради „Брекзит“?
БГНЕС
A A+ A++ A

Целият свят е насочил поглед към Великобритания, където ще се проведе референдумът за оставането на страната в Европейския съюз. Ако Лондон излезе от съюза, това почти със сигурност ще има големи последствия за цяла Европа. Кои обаче са най-големите притеснения на държавите от Стария континент обобщава „Политико“.

Ирландия

Ирландия, която е единствената държава-членка на ЕС, която има сухопътна граница с Великобритания, ще е най-силно пострадалата държава от излизането от ЕС. Търговското партньорство на Дъблин и Лондон на стойност 1,2 млрд. паунда седмично осигурява 400 000 работни места в двете страни. За разлика от ЕК и много други европейски правителства Дъблин открито се готви за възможността Великобритания да напусне ЕС.

Според ирландския министър по европейските въпроси Дара Мърфи тяхната страна ще бъде сериозно засегната. В същото време той посочи, че възстановяването на границата между държавите ще е негативна стъпка по отношение на гаранциите за мир в Северна Ирландия, които се базират на споразумение, построено върху близките връзки между двете страни.

„Не смятаме, че има заплаха за мирния процес, но... ние смятаме, че всяка стъпка назад е негативна стъпка“, допълни министър Мърфи. Според него единственият плюс за Ирландия от излизането е възможността за икономически стимули, ако компании решат да преместят бизнеса си от Лондон в Дъблин.

Франция

Въпреки че е държава основателка на ЕС, Франция е дом на една от най-силните евроскептични партии – Националният фронт. Цялостната антипатия спрямо Брюксел също е висока във Франция – според допитване на изследователския център „Пю“ французите имат по-ниско ниво на одобрение спрямо ЕС от британците.

Страната също така има и значителни инвестиции във Великобритания, като повече от 160 000 французи живеят там. В същото време 400 000 британци живеят във Франция и при излизане от ЕС могат да загубят някои от своите права. Париж може да се окаже изправен и пред необходимостта, заедно с Германия и други европейски държави, да поеме водеща роля в справянето с един ЕС след „Брекзит“.

Белгия

За Белгия Великобритания е един от най-големите търговски партньори. Според проучване на банка ING от януари и 2016 г. тя е и най-уязвимата държава при евентуален „Брекзит“ по отношение на влияние върху баланса в търговията, заедно с Ирландия, Германия и Холандия. “Всичко, което отслабва ЕС, отслабва и Белгия“, посочи белгийски представител, според когото влиянието от излизането на страната от съюза ще бъде „сериозно и значително“.

Холандия

По всяка вероятност „Брекзит“ ще доведе до засилване на евроскептицизма в Холандия, където вече има силни антиевропейски настроения. Това също така ще даде допълнителна сила на Партия на свободата, която получава 18% електорална подкрепа в социологическите допитвания. Това може да е стимулът, от който партията се нуждае, за да поиска също референдум за излизане на Амстердам от ЕС.

Германия

Въпреки силния удар по европейския дух в Германия, който ще нанесе „Бекзит“, Берлин ще иска да запази близките си икономически отношения с Лондон – основен пазар за износ и място за много германски бизнес операции. Въпреки значителната подкрепа за дясната „Алтернатива за Германия“ в страната има малка вероятност за заразяване с идеята на референдум.

„Брекзит“ обаче ще има голямо влияние върху ролята на Германия като водеща сила в блока. Отсъствието на Лондон – традиционен противник на Берлин на европейската маса, може допълнително да засили гласа на Германия в съюза.

Чехия

Чехия е друга държава, в която справянето на Брюксел с бежанската криза поражда евроскептицизъм, а силите в ляво и дясно искат референдум. „Ако британският народ реши да напусне, нашият приоритет ще е да ограничим негативните последствия върху европейската икономика и да направим излизането възможно по-систематично“, заяви чешкият държавен секретар по въпросите на ЕС Томас Пруза. Той също така изрази и едно от най-големите притеснения на много европейски държави, като заяви, че ако Лондон иска да остане на единния пазар, ще трябва да уважава свободното движение на работници.

Полша

За Полша „Брекзит“ може да има огромно влияние върху политиката и икономиката, тъй като около 1 млн. поляци живеят и работят във Великобритания. Част от тях се притесняват, че при излизане от ЕС ще трябва да се върнат в родината и да си търсят там препитание. Плюс за Полша при излизането на Великобритания от ЕС би било, че това ще разсее Брюксел от разследването за върховенството на закона във Варшава.

Унгария

“Брекзит“ би могъл да даде нова сила на премиера Виктор Орбан, който има сериозни критики по отношение на ЕС, свързани най-вече с мигрантската криза. Орбан дори използва референдума в подкрепа на своето искане за допитване по отношение на приема на мигранти в страната. Но с излизането на Великобритания той също така ще загуби и силен партньор на масата за преговори в Брюксел. Той и британският премиер Дейвид Камерън често пъти са основните фигури, противопоставящи се на предложенията от Брюксел. Двамата бяха и единствените, които се противопоставиха на назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК.

Румъния

За Румъния „Брекзит“ крие потенциални опасности за статута на нейни граждани във Великобритания. Букурещ ще настоява румънски работници да запазят правото си за оставане във Великобритания след излизането й от съюза. В същото време в Румъния има много британски инвестиции, така че съществува и заплаха за икономическото здраве на страната. Според румънски дипломат Букурещ ще настоява за установяването на специални отношения между Лондон и Брюксел.

Швеция

Великобритания е съюзник номер едно на Швеция в европейския Съвет на министрите, като двете страни гласуват заедно в 89% от случаите. Според посланика на Швеция в ЕС Андерш Анлинд за Стокхолм би било голяма загуба, ако Лондон напусне съюза. Въпреки това по неговите думи след „Брекзит“ Лондон не може да има същата връзка с единния пазар, както в момента. От друга страна излизането от съюза би могло да подсили шведската евроскептична Демократична партия, която също призовава за референдум за приема на мигранти.

Италия

Излизането на Великобритания от ЕС няма да нанесе специфична вреда върху икономиката на Италия, освен да засили дебата за еврото, който се разгорещи заради икономическата криза. Въпреки това може да даде силен тласък на някои от евроскептичните движения в страната - „Северната лига“ отдясно и „5 звезди“ вляво.

Според говорителя на италианското финансово министерство Роберто Басо при успех на лагера на излизащите популистите евроскептици и на други места в Европа, както и в Италия, също биха се опитали да повторят референдума. По неговите думи, ако Лондон напусне, Рим ще заеме категорична позиция по отношение на помощите, които Великобритания може да получи. „Ако решите да напуснете клуба, не може да мислите, че оставането отвън е същото като оставането вътре“, допълни Басо.

Гърция

За Гърция дебатът около „Брекзит“ донесе индиректни ползи, тъй като страната успя да получи бързо одобрение от кредиторите си за удължаване на дълга си, за да не привлича внимание към финансовите несполуки на Европа. След евентуалното излизане на Великобритания обаче, според дипломати, членовете на еврозоната може да не са така готови да показват гъвкавост по въпросите на гръцкия дълг.

Испания

Страхът от „Брекзит“ може да даде тласък на амбицията на Каталуня за отделяне от Испания – особено ако гласуването за излизане доведе до нов референдум за независимост в Шотландия. Друго притеснение на Испания е собствената й сухопътна граница с Великобритания – територията на Гибралтар. Това е едно от местата във Великобритания, където хората подкрепят оставането в ЕС, тъй като се притесняват, че излизането може да доведе до това Мадрид да засили граничния си контрол и до загуба на договорените с ЕС благоприятни данъчни ставки.

Хиляди испанци преминават през границата всеки ден, за да работят. По-рано Испания заяви, че в случай на „Брекзит“ ще позволи пазарен достъп, само ако Великобритания предложи съвместно управление на Гибралтар – нещо, което едва ли ще стане.

#"брекзит" #последствия #"Политико" #притеснения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"