Има цели общини без аптека, сключила договор с НЗОК

Има цели общини без аптека, сключила договор с НЗОК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според проф. Илко Гетов пазарът е „зловещо изкривен“ от монопола на определени вериги, а и по отношение на вертикалната и хоризонтална интеграция

В последните години стабилността на фармацевтичния сектор в България е факт. Пациентите продължават да получават все повече лекарства по Здравна каса - това каза за предаването "Хоризонт до обед" по БНР проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз в навечерието на професионалния празник на фармацевтите и събора Български фармацевтични дни. Въпреки положителните тенденции обаче, съсловието още се бори с много проблеми, допълни той.

"Още преди 3 години поставихме сериозно проблема с липсата на равноправен или на еднакъв достъп до фармацевтичните услуги. Фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти в ЕС. Там средно на 5 до 7 минути път от където и да се намираш можеш да достигнеш до най-близката аптека. За съжаление, има региони в страната , където това не е така. Бих казал дори, че в тежко положение са част от българските пациенти. Има цели общини, където няма аптека, сключила договор с НЗОК или само в една аптека могат да бъдат получени всички видове лекарства по Здравна каса."

Гетов оцени пазара като "зловещо изкривен" от монопола на определени вериги, а и по отношение на вертикалната и хоризонтална интеграция.

 

#общини #аптека #договор #НЗОК #монопол #пациенти #лекарства #фармацевти #здравна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"