Реформата в ТЕЛК: Взимат пенсиите на работещите инвалиди

Реформата в ТЕЛК: Взимат пенсиите на работещите инвалиди
A A+ A++ A

До края на годината реформата в системата на ТЕЛК ще бъде приета, а новите правила за определяне на работоспособността ще влязат в сила от началото на 2017-а година. Това каза в интервю за програма "Хоризонт" на бНР социалният министър Зорница Русинова.

Една от идеите е хората с увреждания, които работят, да не получават инвалидна пенсия от НОИ. "Няма как работещ човек да получава пенсия, нали. Нещо, което предполагам, че ще бъде една от широко дебатираните теми. Всички възможни усилия, които нашите служби могат да положат този човек да бъде адаптиран на пазара на труда, ще бъдат направени. Това категорично не означава, че той няма да бъде подпомогнат и по линия на социалното подпомагане с пакета, който е необходим, за да бъде социално интегриран в нашето общество", заяви Русинова.

Социалният министър предлага още регистрацията "безработен" да не се взема предвид от общините и министерствата при тяхната преценка за отпускане на помощи и преференции. В момента това стимулира така наречената професия "безработен", аргументира се Русинова.

Има доста режими в общините, свързани с облекчения при достъп до детски градини и намаляне на такси за общежития,  допълнително студентски и ученически. По отношение на тези режими са важни доходите и социалното състояние на хората. В много от случаите демотивира безработните активно да търсят работа, ползвайки останали блага в системата на обществена подкрепа. Въпросът е да не бъде обвързано със статута на безработен. Има най-различни варианти, би могло да бъде с подоходен тест, би могло да бъде със статут дали са самотно живеещи, дали са обект на социално подпомагане. Професията безработен е крайно време да бъде премахната в България, каза социалният министър Зорница Русинова.

#работоспособност #пенсия #пазара на труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"