Петър Ганев: Великобритания трябва да остане в ЕС, тя ще продължи да е отворена икономика

Петър Ганев: Великобритания трябва да остане в ЕС, тя ще продължи да е отворена икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Практическото напускане на Европейския съюз от Великобритания ще отнеме години, но непосредственият икономически ефект няма как да не е негативен, коментира пред БНР икономистът Петър Ганев:

Пазарите ще се изплащат, ще има движение, Ситито ще бъде ударено по някакъв начин. Когато се окаже, че половината ти нормативната рамка трябва да бъде подменена, това създава несигурност и това има своя краткосрочен ефект и някаква цена.

Според Петър Ганев проучвания на общественото мнение показват песимизъм за бъдещето, а когато той е налице, всякакви неочаквани решения могат да станат факт.

Доколко Великобритания ще остане отворена икономика, доколко ще участва в единния пазар и ще търгува свободно- тези реалности най-вероятно ще останат, независимо от гласуването днес, заяви икономистът:

Тези, които по-скоро клонят към напускане и виждат позитиви в това от икономическа гледна точка, по-скоро защитават аргумента, че именно тази бюрократична машина в Брюксел по-скоро ги дърпа назад и евентуално, ако те напуснат, ще могат да прилагат политики, които да бъдат още по-отворени, да бъде приложена още по-голяма икономическа свобода, без регулациите на Европа. 

Петър Ганев смята, че на днешния референдум ще надделеят гласовете за оставане на Великобритания в Европейския съюз.

 

#Великобритания #Брекзит #икономика #ЕС #оставане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"