Великобритания реши: напуска ЕС /обновена/

Великобритания реши: напуска ЕС  /обновена/
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания гласува за излизането си от ЕС. Според окончателните резултати от проведения вчера референдум за членството на страната в съюза 51,9% от избирателите са подкрепили „Брекзит“ срещу 48,1%. Данните са след преброяването на бюлетините от всички 382 местни преброителни центрове. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността, съобщава АФП.

В същото време британският външен министър Филип Хамънд заяви, че премиерът Дейвид Камерън ще остане на поста, независимо от резултата на вота. „Той ще остане министър-председател, той ще изпълни инструкциите на британския народ“, заяви министърът пред „Скай нюз“. Камерън беше основната фигура в кампанията за оставането в ЕС, въпреки че именно той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г.

Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултат на днешния вот, както Камерън се надяваше. Категорично в подкрепа на „Брекзит“ гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. По-рано от националистическата партия на Северна Ирландия „Шийн Фейн“ обявиха, че в случай на излизане на Великобритания от ЕС, британското правителство няма да може да представлява интересите на Северна Ирландия. Шотландците се обявяват за запазване на силните връзки с Европейския съюз, а очакваните резултати от централните части на Лондон натежаваха също в тази посока. В Гибралтар, който е територия на Великобритания, над 95% бяха за ЕС.

Европа реагира незабавно на резултатите. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че икономическото развитие не бива да бъде подценявано, особено след събитията от последния час. Шулц каза още, че Великобритания е важна в рамките на единния пазар. Той предположи още, че другите държави ще оценят внимателно „този опасен път” след излизане от ЕС.

Ясно е казано, че ако нещата се сринат, ще има сериозни последици, подчерта още Шулц. Председателят на ЕП допълни, че Европа е добре подготвена за този резултат, но въпреки това съжалява за решението на Великобритания. Подобна позиция зае и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. "Новините от Великобритания са отрезвяващи. Изглежда днес е тъжен ден за Европа и Великобритания", написа той в „Туитър“.

В социалните мрежи мнение изрази и френският му колега Жан-Марк Еро, който написа, че макар и Европа да е разстроена, трябва да успее да реагира и да спечели отново доверието на хората в себе си. На обратния полюс застана европейската крайна десница. Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт“ Марин льо Пен нарече вота „победа“, като в същото време призова за подобен референдум и във Франция.

„Победа за свободата! Както искам от години, сега и ние трябва да проведем същия референдум във Франция и (други) държави в ЕС“, написа тя в „Туитър“. Крайнодесният холандски политик Геерт Вилдерс също призова за референдум в Холандия. „Холандският народ също заслужава референдум. Партията на свободата следователно иска референдум за „Некзит“ (от Нидерландия – бел. ред.), холандско излизане от ЕС“, посочи той в изявление.

„Искаме да отговаряме за нашата собствена държава, за нашите пари, нашите граници и нашата имиграционна политика“, посочи още Вилдерс. В Холандия не се предвиждат избори до следващата година, но въпреки това социологическите проучвания показват засилена подкрепа за Партията на свободата, чийто успех се дължи и на кризата с бежанците. Не закъсня и икономическият отговор на референдума. Токийската фондова борса преживява един от лошите си моменти, засегната от резултатите от референдума във Великобритания.

В петък сутринта българско време, след като стана известно, че повече хора във Великобритания са гласували за излизане на страната от ЕС, борсата в Токио се срина с над 8 процента, тази в Хонконг регистрира минус 5%. Цената на барел петрол сорт "Брент" падна с 5%, а цената на унция злато излетя нагоре с 50 долара.

 В същото време цената на паунда достигна до най-ниските си стойности от 31 години насам. Тя падна с 10% до 1,3229 долара – най-ниската й стойност от 1985 г. От „Банк ъф Инглънд“ посочиха в изявление, че ще предприемат „всички необходими стъпки“, за да осигурят стабилност след решението за излизане от ЕС. „Банк ъф Инглънд“ ще предприеме всички необходими мерки, за да изпълни своите отговорности за монетарна и финансова стабилност“, се казва в изявлението на централната банка.

#ЕС #Великобритания #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »