Американско електромагнитно оръжие може да промени изкуството на войната

Американско електромагнитно оръжие може да промени изкуството на войната
БГНЕС
A A+ A++ A

Американските военноморски сили продължават извън светлините на прожекторите да разработват ново оръжие, което може да промени начина по който се водят войни, предаде АФП.

Наречено „рейлгън” (railgun), то няма да разчита на експлозивни заряди за изстрелване на снарядите си, а на огромно количество електромагнитна енергия и система от медни релси. Самият снаряд, разчитащ само на генерираната кинетична енергия, чрез няколко перки в задната си част ще може да бъде насочван към движещ се обект – вражески кораб, дрон или вече летяща балистична ракета.

Учените очакват скорост на движение към целта от порядъка на 9100 км/ч, което е 7 пъти повече от скоростта на звука, и обсег от 160 километра. „Рейлгънът е революционен в скоростта на снаряда”, заяви директорът на програмата в Службата за военноморски проучвания на Пентагона Том Броучер, интервюиран от АФП. Според него барутните оръжия са достигнали оптималните си възможности, докато електромагнитните тепърва ще ги разкриват.

Това футуристично средство е малък пример за повече или по-малко оповестявани проекти от подобен род в САЩ. До момента разработката на рейлгъна е струвала 500 милиона долара. Освен всичко, високоскоростните снаряди са пригодени да могат да бъдат изстрелвани и от нормални 5-инчови оръдия, каквито са на въоръжение в американските военноморски сили. Направата на един от тези снаряди струва 50 000 долара, което е значително по-малко от ракети с насочване като „Томахоук”, чиято производствена цена достига 1 милион долара за една. Така рейлгъна може да се превърне в жертва на собствената си иновация, тъй като според част от ръководителите на Пентагона ще е далеч по-изгодна само направата на снарядите за нормалните оръдия.

Към момента самото електромагнитно изстрелващо устройство изисква 25 мегавата енергия. Нужното пространство за генерирането й изключва използването на много варианти за превозни средства, върху които оръдието да бъде монтирано. Затова и сегашните усилия на американците са да направят технологията по-компактна. Целта е рейлгънът да бъде закачен за новия кораб-разрушител „USS Zumwalt”, който е способен да произвежда нужната енергия. Огромната мощ, произвеждана от електромагнитния заряд, е довела до няколко провала при по-ранни версии на оръжието. В момента учените работят върху дуло, което да може да издържи няколко хиляди такива изстрела.

Армията на САЩ има намерение да използва технологията не само във военноморските си части, но липсата на компактност все още не позволява вграждането й върху танкове и други подобни преносители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »