Брекзитът ще струва скъпо на Германия: С над 3 млрд. евро набъбва годишната й вноска в бюджета на ЕС

Брекзитът ще струва скъпо на Германия: С над 3 млрд. евро набъбва годишната й вноска в бюджета на ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Излизането на Великобритания от състава на Евросъюза ще струва скъпо на Германия: нейните ежегодни вноски в бюджета на регионалната организация ще се увеличат с 3 милиарда евро. Това пише в. Ханделсблат, като се подовава на документ на министерството на финансите на ФРГ за вътрешно ползване, посветен на плановете на германското правителство в случай на „Брекзит“.

Експертите на финансовото ведомство уточняват, че на Федералната република ще й се наложи да плаща повече, защото с излизането на Великобритания Евросъюза ще се лиши от третия по големина източник за попълване на европейската каса.

В документа, цитиран от „Ханделсблат“, се съобщава, че в случай на „Брекзит“ /което вече е факт в резултат на провелия се в четвъртък референдум – бел.ред./ Берлин ще предложи на Лондон „конструктивни преговори за излизане от състава на ЕС“. В същото време експертите подчертават, че тези преговори ще бъдат трудни. Това е предизвикано от факта, че на тези преговори ще стане дума за излизането на Обединеното кралство от Европейската инвестиционна банка, за правата и задълженията по бюджета на ЕС и въпроса дали Лондон ще може да заеме поста ротационен председател на ЕС през следващата година.

В европейското законодателство се предвижда двугодишен преходен период за излизане от организацията. Федералното правителство се надява на нормален плавен процес на „Брекзит“, след който ще последват преговори за предоставянето на асоциирано членство на Великобритания. Обединеното кралство трябва да стане „асоциирана страна партньор“, се подчертава в документа на финансовото министерство. В същото време Берлин не смята, че не трябва да се правят прекалено големи отстъпки на Лондон, за да не се дава пример на останалите държави-членки от ЕС.


#Великобритания #Германия #бюджет на ЕС #Европейската инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"