В тесен кръг: Страните-основателки на ЕС обсъждат днес пост-брекзит стратегия

В тесен кръг: Страните-основателки на ЕС обсъждат днес пост-брекзит стратегия
Инициативата е на първия дипломат на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който ще събере колегите си от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург в резиденцията Борзиг. /БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на външните работи на шестте страни-основателки на Европейския съюз ще се срещнат в Берлин днес. Една от темите на разговори ще е изборът на мнозинството от британски граждани страната им да излезе от ЕС и дългосрочните последствия за общността от това, предаде ТАСС.

Инициативата е на първия дипломат на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който ще събере колегите си от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург в резиденцията Борзиг. Разговорите са планувани отдавна, но придобиват особено значение ден след решението за „брекзит”.

Според ДПА външните министри ще разгледат възможна гъвкава рамка от правила, която да възпрепятства излизането от общността на още страни, които не са съгласни с някои общи правила.

Германският вестник „Велт” публикува документ, предполагаемо разработен от германското финансово министерство, със заглавие „Германската стратегия по отношение на брекзит”. Най-напред в него се говори за възможно повтаряне на британския сценарий в 5 други страни – Франция, Холандия, Финландия, Унгария и Австрия. Втората част от стратегията се отнася до „конструктивни преговори” за плавен изход на Великобритания, който да неутрализира отрицателния ефект от референдума. Според плана, Лондон ще се превърне в „асоцииран партньор” на ЕС.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »