Киното и тв-индустрията също са в стрес от "Брекзит"

Киното и тв-индустрията също са в стрес от "Брекзит"
Сър Майкъл Кейн беше сред известните британски актьори, подкрепили излизане от ЕС. / БГНЕС
A A+ A++ A

Ефектът от излизането на Великобритания от ЕС ще се усети от почти всяка индустрия, като филмовата и телевизионната не правят изключение, пише „Индипендънт”.

Все още е рано, за да станат ясни точните икономически и културни последствия от решението на болшинството британци да не бъдат част от съюза. Първоначалните реакции от някои видни дейци във филмовия бизнес и изкуство обаче не са добри. Излизането от ЕС е от особено голямо значение за независимата филмова индустрия, която не може да разчита дотолкова на пазарния успех на продукцията си, колкото на съвместно финансиране от европейски страни, понякога и по програми на Брюксел.

„Решението да се излезе от ЕС е голям удар за филмовата и телевизионна индустрия във Великобритания. Продуцирането на филми и предавания е много скъп и рискован бизнес и е нужна голяма сигурност относно правилата, които го засягат. Това решение взриви основите ни. От днес вече не знаем какви ще са отношенията ни с копродуценти, благодетели и дистрибутори, дали ще има нови данъци върху дейността ни в останалата част от Европа и как ще събираме средства без европейското финансиране. Креативният сектор на Великобритания е постоянен и жизнен участник в икономиката. Това ще е съсипващо за нас”, заявява Майкъл Райън, председател на Алианса на независимите филмови и телевизионни дейци.

Според Харви Уайнстийн от холивудското студио „The Weinstein Company” предстои фактическа дискриминация срещу част от продукцията на европейския пазар. Той се позовава на факта, че много телевизии в Европа работят на квотен принцип и са длъжни да купуват и включват в програмата си филми от ЕС. В това число обаче вече няма да влизат британските продукции. „Това е от голямо значение за младите британски кинаджии”, заяви Уайнстийн. „От огромно значение е, че швейцарските филми са класифицирани като европейски. Ако британските филми не бъдат зачитани като европейски, това ще е голям проблем за нашия бизнес”, заяви Дани Пъркинс от британското звено на „Studiocanal”. „Ние сме глобална компания и имаме международен обхват. Движението в компанията вече ще е по-трудно”, допълни Пъркинс. Той също се присъедини към мнението, че „брекзит” е далеч по-голям проблем за малките кинаджии, но и за голямата индустрия, която няма да участва в диалога за единния дигитален пазар в ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"