По-малко власт за чиновниците в Брюксел, ЕС да стане "гъвкав съюз"?! Под натиска на брекзит Париж и Берлин изглежда са готови на такива стъпки

По-малко власт за чиновниците в Брюксел, ЕС да стане "гъвкав съюз"?! Под натиска на брекзит  Париж и Берлин изглежда са готови на такива стъпки
Гъвкавият съюз предвижда страните да не участват във всички евроинтеграционни процеси. / БГНЕС
A A+ A++ A

Германските и френските власти активно търсят нови пътища и ориентири за Европейския съюз. Заедно с останалите страни, основателки на ЕС, са готови да разгледат варианта „гъвкав съюз“, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ /ФАЦ/.

Референдумът във Великобритания принуди Германия и Франция да се сплотят в търсенето на нови пътища за развитието на Евросъюза. „Европа днес се нуждае от ориентири“, заяви в интервю за ФАЦ германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Той подчерта, че именно Берлин и Париж носят главната отговорност за съдбата на организация.

Щайнмайер и неговите колеги от Франция, Италия, Холандия, Люксембург и Белгия – петте други страни-основателки на ЕС, ще се съберат днес в Берлин, за да обсъдят излизането на Великобритания, както и документа за „гъвкав съюз“.

Той предвижда страните да не участват във всички интеграционни проекти на Евросъюза. В същото време в началния текст на документа, съставен от германската и френската страни, се отбелязва, че двете държави трябва да работят, за да не се повтори подобен сценарий, като този във Великобритания, и в други държави от ЕС.

„На европейците никак няма да им е лесно да излязат от тази криза“, каза Щайнмайер по телевизия Це Де Еф. Неговият френски колега Жан-Марк Еро заяви, че общата цел на Германия и Франция е повишаването на ефективността на Евросъюза. Те се интересуват от конкретните решения, които ще позволят на регионалната организация да функционира по-добре, уточни той в интервю за АФП.

При това не става дума да се увеличава властта на Брюксел.

Резултатите от срещата на външните министри ще бъдат представени на 27 юни в Берлин на канцлера Ангела Меркел и президента Франсоа Оланд. Самата Меркел вчера определи референдума като „преломен момента за Европа и европейския процес на обединение“ и предупреди да не се правят „прибързани изводи“. Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че съжалява за решението на британците. „Британското „не“ е голямо предизвикателство за ЕС“, каза той. На референдума, който се проведе на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизането на тяхната страна от Евросъюза. На противната позиция бяха – 48,1%. Брюксел призова Лондон незабавно да започне преговори за излизане от ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"