Последиците от Брекзит: Има позитиви за Великобритания, но и много въпросителни в дългосрочен план

Последиците от Брекзит: Има позитиви за Великобритания, но и много въпросителни в дългосрочен план
БГНЕС
A A+ A++ A

Ще трябва да мине известно време, за да видим дългосрочните резултати след референдума за брекзит. Краткосрочно има известни позитиви, положителни страни, но и много въпросителни в дългосрочен план.Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Майкъл Кокс - директор на Лондонското училище за икономика.

Това, което вече знаем е, че паундът се срива, тръгва надолу. Това може да направи Великобритания, в краткосрочен план, по-конкурентноспособна, защото стоките ѝ ще се потребяват повече заради по-ниската си цена. Великобритания ще стане и по-атрактивна, по-привлекателна за туристите. Друга позитивна последица ще бъде това, че лихвите ще тръгнат надолу, което означава, че заемането на пари ще стане много евтино, което е добре, но разбира се, в краткосрочен план.

В средносрочен и дългосрочен план е възможно да видим икономически спад. Другият важен проблем е как ЕС ще договори условията за излизане на Великобритания

Това, което в дългосрочен план е притеснително, се отнася до чуждите инвестиции, от една страна, а, от друга - достъпа до единния пазар. Това е тревожно. Все още, в дългосрочен план не знаем какво ще се случи с Лондонското Сити във финансовата система

Централната банка на Англия ще има решаваща роля за плавния преход и минимизиране на щетите за икономиката от решението на Великобритания да напусне ЕС, категричен е Кокс:

Те ще бъдат изключително активни в две посоки: едната е да убедят инвеститорите и бизнесите, разбира се, че икономиката на Великобритания ще остане отворена. Другото, което ще направят със сигурност, е ще направят така, че лихвите да паднат и това е също много важно усилие за минимизиране на последствията от решението на референдума.
Всъщност нейната основна задача ще бъде възстановяването на доверието, създаване на усещане за стабилност, а това, от което те с право се страхуват, са спекулативни действия на хора, които залагат срещу паунда, срещу британската икономика.

#паунда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »