Иван Гайтанджиев: ЕС ще се разпадне, ако не се реформира

Иван Гайтанджиев: ЕС ще се разпадне, ако не се реформира
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Брекзитът доказа, че Европейският съюз не може да остане в този вид и ще се разпадне, ако не се реформира. Това коментира пред Радио „Фокус“ журналистът Иван Гайтанджиев. 

„ЕС не трябва да продължава да функционира в този си вид, той просто не е логичен. След като Камерън се оттегли, защото беше компрометиран, в тази посока трябва да мисли и сегашното ръководство на ЕС“, коментира Гайтанджиев. Според него е важно да се работи за общата структура на Съюза, както и за състава на Европейския парламент. 

„Защо да не се мисли за извънредни предсрочни избори за ЕП? Трябва да се постави въпросът за структура, която да има отношение в проблемите за сигурността в икономиката, във финансите, в социалната сфера“, коментира журналистът. Според него Великобритания трудно би имала обратен път към Европейския съюз.

„Великобритания трудно би се върнала в Общността, ако тя не се промени драстично в по-добра посока. Ако ЕС наистина стане „съюз“, защото досега не е бил такъв, не е изключено в бъдеще да се създадат предпоставки Обединеното кралство отново да стане член на такава формация“, посочи Гайтанджиев.

Той допълни, че възможността за втори референдум във Великобритания е лишена от логика. По думите му процесът на излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз ще бъде сложен и продължителен. Гайтанджиев каза още, че предвид настроенията в Шотландия и Северна Ирландия е твърде вероятно Великобритания да се разпадне.

#ЕС #Брекзит #реформи #референдум #бюрокрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"