ТАСС: Ердоган се е извинил за сваления руски самолет

ТАСС: Ердоган се е извинил за сваления руски самолет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Турция се е извинил пред колегата си от Русия за гибелта на пилота на Су-24, свален в края на ноември миналата година.

Това съобщи агенция ТАСС, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. 

Отношението към този инцидент стана и основният повод за разцепление в ръководството на ДПС в България.

"Президентът на Руската федерация Владимир Путин получи от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган писмо, в което турският лидер изрази заинтересоваността си от уреждане на ситуацията, свързана със свалянето на руския военен самолет", казал Песков. По думите му "държавният глава на Турция изрази своето съчувствие и дълбоки съболезнования към роднините на загиналия руски пилот и каза "Извинявайте".

В писмото се обяснявало също, че има следствие срещу гражданин на Турция, "който е свързван със смъртта на руския пилот".

ТАСС цитира още откъси от писмото, в което се казвало, че турската страна "пое всички рискове и положи огромни усилия" да прибере тялото на руския пилот от "сирийските опозиционери" и да го докара в Турция. "Организацията на процедурите преди погребението бе проведена в съответствие с религиозните и военни правила. Цялата работа е извършена на ниво, достойно за турско-руските отношения", казвал Ердоган.

"Интерфакс" добавя още цитирани от Кремъл пасажи от писмото. В него се казвало, че "Ердоган изразява дълбоко съжаление по повод случилото се и подчертава готовността си да стори всичко възможно за възстановяване на традиционните приятелски отношения между Турция и Русия, както и съвместно да реагират на кризисни събития в района и да се борят срещу тероризма".

На сайта на руския президент има и друг цитат: "Искам още веднъж да изразя съчувствието и дълбоките си съболезнования на семейството на загиналия руски пилот и да им кажа "Извинете". Никога не сме имали желание и преднамерено да свалим самолет, принадлежащ на Руската федерация."

В посланието турският президент споменавал също, че възприема Русия като стратегически партньор.

Засега няма потвърждения и реакции от страна на Анкара. Турският вестник "Хюриет" съобщи само, че има потвърждение от свои източници в президентството, че такова писмо е изпратено до Москва.

 

 

#Реджеп Ердоган #Москва #говорител #Кремъл #Дмитрий Песков #извинение #свален самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"