Лейбъристи искат оставката на лидера си заради Брекзит

Лейбъристи искат оставката на лидера си заради Брекзит
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вълна от оставки се наблюдава в опозиционната лейбъристка партия във Великобритания след референдума за излизане от ЕС. В неделя десетки членове на партията подадоха оставки в знак на протест срещу лидера на формацията Джеръми Корбин, предаде "Ройтерс".

До момента 16 от министрите в т.нар. кабинет в сянка са напуснали постовете си в опит да принудят Корбин да подаде оставка заради ролята му за изхода от референдума на 23 юни. Според критиците той не е бил достатъчно активен в кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, въпреки че партията подкрепяше членството в общността. Добре известно е, че на предишния референдум от 1975 г. Корбин гласува срещу ЕС.

Тази сутрин още петима лейбъристи напуснаха партията заради съмненията в лидерските качества на Корбин. Бъдещето му допълнително бе поставено под съмнение от зам.-председателя на партията Том Уотсън, според когото Корбин вече е изгубил авторитета си сред депутатите и перспективата от избори за нов лидер е съвсем реална, предава Би Би Си.

Корбин изненадващо бе избран за водач на формацията през септември миналата година заради обещанията му за ляв завой и нов политически курс.

След масовите оставки в партията през изминалите дни Корбин назначи хора от своето близко обкръжение на постовете на напусналите министри в сянка.

Някои от напусналите казаха, че се съмняват в способността на Корбин да води партията към победа на следващите парламентарни избори. Резултатите от референдума показаха, че лейбъристите не са успели да убедят в ползите от ЕС традиционните си избиратели от индустриалния север.

#Лейбъристка партия #Великобритания #Джеръми Корбин #оставка #референдум #завой #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници