Европейският парламент звучно освирка Найджъл Фараж

Европейският парламент звучно освирка Найджъл Фараж
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейският парламент освирка водача на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Найджъл Фараж, още преди той да е започнал своето слово при обсъждането на британския референдум.

Фараж, който водеше кампанията за напускането на ЕС от Великобритания, призова за бързо подаване на заявление по чл. 50, но и за запазване на икономическите връзки между Лондон и Общността. По неговите думи, ако икономическите отношения на Острова с ЕС бъдат нарушени, от това ще пострада повече Европа, а в обратен случай британците ще бъдат "най-добрите приятели на ЕС на света".

''Дойдох тук преди 17 години и заявих, че искам да поведа кампания за напускане на ЕС. Смяхте ми се, а сега не се смеете. Основната причина за британското решение е това, че налагате на всички политически съюз,'' заяви Фараж. По неговите думи единната европейска валута е провалена, а миграционният проблем е бил причинен от германския канцлер Ангела Меркел. ''Великобритания няма да остане последната държава, напуснала ЕС,'' прогнозира той.

Марин льо Пен, председател на групата "Европа на народите и свободата", определи резултата от референдума като "шамар в лицето на европейската система, все по-лъжовна и шантажираща". Тя определи референдума като най-важното историческо събитие на континента от падането на Берлинската стена. По нейните думи допитването сред британците е опровергало схващането за необратимостта на ЕС.

В началото на дебата председателят на ЕП Мартин Шулц изрази почит към подалия оставка британски еврокомисар Джонатан Хил. Еврокомисарите, присъствали в пленарната зала, станаха на крака и обградиха Хил, докато ръкопляскаха. Хил остана седнал и закри лице, видимо крайно развълнуван.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер използва случая, за да отхвърли решително слуховете, че предстои да подаде оставка. Той заяви, че ще се бори за обединена Европа до последен дъх. Юнкер произнесе словото си единствено на немски и френски език.

Той попита Фараж какво още прави в ЕП и съобщи, че е забранил воденето на тайни предваrителни преговори с британците за условията по тяхното напускане на ЕС, докато Лондон не подаде официално заявление за излизане от Общността.

Призовавам британското правителство възможно най-бързо да изясни обстановката, не може да стоим в неяснота, посочи Юнкер. Очаквам отговор "не днес и утре, но бързо", поясни той.

Европа не е само празник, трябва да признаваме, когато сме тъжни. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас. Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността. Т.н. "нови" държави в ЕС са пълноправни членове на съюза.Европейската мечта ще продължи, ще работим за нея с нова енергия, заяви председателят на ЕК.

В последвалите изявления на председателите на групи в ЕП от името на Европейската народна партия Манфред Вебер коментира, че политиците са разбили мечтите на младото британско поколение. Демагозите искат да унищожат Европа, Путин е много доволен от резултата и това казва достатъчно, добави той. Засрамете се, кампанията ви бе основана на лъжа, обърна се Вебер към Фараж. Искаме да подобрим, а не да разрушим Европа,Великобритания се самонарани, добави Вебер.

#Найджъл Фараж #Мартин Шулц #Европарламент #дебат #Марин Льо Пен #ЕС #Брекзит #Европа #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »