Затоплянето: Руснаци отново ще пълнят турските курорти, тръгва и проектът "Турски поток"

Затоплянето: Руснаци отново ще пълнят турските курорти, тръгва и проектът "Турски поток"
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат в рамките на срещата на лидерите на страните от Г20, която ще се проведе на 4-5 септември в Китай, предаде междувременно Anadolu Agency. На тази среща най-вероятно ще бъдат изчистени в детайли темите, довели до кризата в отношенията между двете страни.

Междувременно първите резултати от затоплянето на отношенията между Москва и Анкара са налице. Русия възнамерява да свали ограниченията спрямо Турция в сферата на туризма, обяви днес руският президент Владимир Путин. Той подчерта обаче, че и правителството в Анкара ще трябва да предприеме допълнителни усилия, свързани със засилването на сигурността за руските туристи, които изберат да пребивават в Турция в контекста на терористичните актове в Истанбул. 

Започва нормализиране на отношенията между Русия и Турция, обяви руският президент Владимир Путин. Той заяви това на правителствено заседание след днешния си 40-минутния си разговор с турският президент Реджеп Ердоган, предават ТАСС и РИА Новости.

"След писмото на турския президент до нас бе взето решение да започне процес на нормализиране на отношенията с турските партньори“, изтъкна Путин, откривайки съвещанието. Той посочи, че страната му премахва административните ограничения в сферата на туризма. Ердоган го уверил, че „турското правителство ще направи всичко, зависещо от него, за да осигури безопасността на нашите граждани на територията на Турската република“.

„Предлагам правителството на Русия да започне цялостно нормализиране на търговско-икономическите връзки с Турция“, обърна се Путин към премиера Дмитрий Медведев.

По-рано бе съобщено, че в хода на разговора Путин и Ердоган се договориха за лична среща. Това предаде телевизионен канал, като се позова на източник от турската президентска администрация. Телефонният разговор на турския президент Реджеп Ердоган и руският държавен глава Владимир Путин беше „много продуктивен и положителен”, съобщи още телевизионният канал, позовавайки се на източника.

Междувременно също днес "Газпром" заяви, че оценява високо готовността на „Турски поток” да привлече проектно финансиране. Тази оценка бе изразена от първият зам-началник на финансово-икономическия отдел на газовия холдинг Игор Шаталов. „Степента на готовност за проектно финансиране е много висока”, каза той на пресконференция. Шаталов подчерта, че проектът „Турски поток“ от самото начало е обмислен достатъчно задълбочено и сериозно. „Има възможност за строителство, защото той на практика повтаря маршрута на разработения проект с всички предходни изисквания, изчисления и т.н.“, отбеляза топ мениджърът.

Русия бе предложила през септември 2015 година проекта "Турски поток", за да замени проекта "Южен поток" заради възраженията на Евросъюза. По-рано тази година Владимир Путин обяви, че Русия не се е отказала от "Южен поток", който трябваше да мине през България. Но нормализирането на руско-турските отношения най-вероятно ще бъде п повече от полза за варианта "Турски поток".


 

#Путин #Ердоган #Русия #Турция #туристи #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"