Евролидерите: Няма достъп до единния пазар без свободата на движение

Евролидерите: Няма достъп до единния пазар без свободата на движение
Доналд Туск / БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания няма да има достъп до единния пазар, ако страната не приема четирите свободи, на които той се основава, т.е. свободно движение на хора, услуги, стоки и капитали. Това заявиха  председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан -Клод Юнкер след днешната среща на върха на ЕС.

Няма да има единен пазар по избор. Тези, които искат да имат свободен достъп до вътрешния ни пазар, трябва да приемат съответните свободи без изключения и без нюанси, обясни Юнкер.

Той призна, че Съюзът има нужда от реформи и не се предвижда задълбочаване на интеграцията. Европейският съюз има нужда от допълнителни реформи, но става дума за ускоряване на реформите, а не за добавяне на нови реформи. Общото мнение е, че няма да има промяна на договора, свикване на конвент или необмислено задълбочаване на Европейския съюз, каза още Юнкер.

Междувременно стана ясно, че Великобритания остава пълноправен член на ЕС поне до септември. Тогава ще продължат обсъжданията по механизма за брекзит във формат вече 27 страни-членки.

27-те и Великобритания изясниха позициите си по излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. На последната работна вечеря на Дейвид Камерън в този формат европейските лидери са проявили разбиране, че Лондон се нуждае от време за задействане на процедурата за излизане.

бе публикувано заключителното изявление на лидерите на 27-те страни-членки на ЕС след първата неформална среща в Брюксел без участието на Лондон.

Европейският съюз вижда във Великобритания близък партньор след нейното излизане от общността, е посочено в документа. „В бъдеще се надяваме, че Великобритания ще бъде наш близък партньор и ние с нетърпение очакваме тя да обяви своите намерения в тази връзка“, се казва в документа. В него се подчертава, че „всеки договор, който ще бъде сключен с Великобритания като с трета страна, ще се основава на баланса на правата и задълженията“.

Лидерите на ЕС също така отбелязват, че веднага след като Лондон подаде официална молба за излизане от ЕС, Брюксел ще приеме препоръки за водене на преговори. „Еврокомисията и Европарламентът ще изиграят в този бъдещ процес своята роля в съответствие с договорите“. ЕС ще пристъпи към провеждането на реформи, след като общността бъде напусната от Обединеното кралство.

В същото време лидерите на 27-те държави подчертават, че Евросъюзът е „историческо постижение за мира, процъфтяването и сигурността“ в Европа. „Но мнозина изразяват своето недоволство от днешната ситуация както на европейско, така и на национално ниво. Европейците очакват от нас по-добри резултати при осигуряването на безопасността, създаването на работни места и условия за икономическа ръст, както и надежда за по-добро бъдеще“, се казва в изявлението.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха – 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия. Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.


#Великобритания #единния пазар #услуги #Туск #Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »