Ердоган откри четвъртия по големина висящ мост в света

Ердоган откри четвъртия по големина висящ мост в света
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган откри официално четвъртия по големина висящ мост в света. Мостът „Осман гази“ е поредният от редица мегастроежи в Турция.

Съоръжението, което е дълго цели 2,6 км., е в процес на изграждане от 2013 г. и преминава през Измитския залив в индустриалните северозападни части на страната. Мостът носи името на основателя и първи султан на Османската империя. „Ние трябваше да го построим поне преди 50 години“, посочи Ердоган по време на церемонията по откриването.

Проектът за „Осман гази“ е на стойност 9 млрд. долара и трябва значително да съкрати времето за пътуване между Истанбул и град Измир на Егейско море от девет на по-малко от четири часа. В опита си да направи Турция една от десетте водещи икономики в света преди навършването на 100 години от основаването на съвременната държава през 2023 г., Ердоган се ангажира с редица амбициозни проекти.

През март той символично постави последната част от мост на стойност 3 млрд. долара, свързващ азиатската и европейската част на Азия. Мостът, който е трети над Босфора, носи името на османския султан от 16 в. Селим Първи и е част от редица проекти в Истанбул, включващи ново летище и воден канал.


#висящ мост #свят #Реджеп Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"