Стратфор: София и Анкара са сдържани за засилването на НАТО в Черно море - не искат да враждуват с Русия

Стратфор: София и Анкара са сдържани за засилването на НАТО в Черно море - не искат да враждуват с Русия
БГНЕС
A A+ A++ A

Докато Румъния и други черноморските страни на НАТО са готови да подкрепят увеличаване на силите на алианса в региона, България и Турция може да се окажат по-сдържани заради нежеланието да враждуват с Русия. Това се казва в анализ на влиятелната разузнавателно-аналитична агенция на САЩ „Стратфор“, предава РИА "Новости".

Тя отбелязва, че доскоро Турция също се обявяваше за засилване на НАТО в Черно море, но през последните седмици Анкара се опитва да нормализира отношенията с Москва, влошени след свалянето на руския боен самолет над Сирия на 24 ноември м.г. Русия ще бъде изправена пред по-чести действия на НАТО в Черно море заради повишения интерес на алианса към този регион, пише още в анализа.

В близко време борбата за влияние в този стратегически важен регион „несъмнено ще се изостри“, предричат експертите на агенцията. Причината е промяната на баланса на силите в Черно море с присъединяването на Крим. Украйна бе „изтикана от сцената“, а Москва засили флота си в региона.

„Стратфор“ обяснява, че НАТО трябва да взема под внимание Конвенцията от Монтрьо, която ограничава тонажа и срока за пребиваване в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави. Но многонационални сили като НАТО биха могли да заобиколят тези ограничения, като окомплектоват флот с кораби от няколко държави и прибягат до ротация на войските.

Именно затова на започващата утре натовска среща на върха във Варшава ще се обсъжда възможността за засилване на съвместните военноморски сили на блока в Черно море, обясняват аналитиците. Те сравняват ВМС на Русия и на страните от НАТО в региона. По брой кораби Русия отстъпва, но тя има много други предимства – примерно във военноморската авиация. Освен това Москва активно модернизира флота, включително подводниците.

Москва не може повече да разчита на Конвенцията от Монтрьо - НАТО ще търси начини да заобиколи ограниченията и да осигури лидерството на своите ВМС в региона. Но присъствието на Русия на Кримския полуостров й дава сериозни предимства пред НАТО, смятат експертите от „Стратфор“.

#НАТО #Стратфор #Русия #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"