От 2017 г. трябва да заработи нов механизъм за договаряне на цените на някои лекарства

От 2017 г. трябва да заработи нов механизъм за договаряне на цените на някои лекарства
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 10 държави от Централна и Югоизточна Европа ще подпишат споразумение за колективни преговори с фармацевтичната индустрия за отстъпки от цените на скъпоструващи нови медикаменти за онкологични и редки заболявания тази година. През септември трябва да стане готово споразумението, което да формира параметрите, начините и органите за съвместните действия на включените държави, до края на годината то да се приеме от парламента като международен законодателен акт и от 2017 г. новият механизъм да заработи.

Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю за в. "24 часа". Първата среща за преговори с останалите страни в споразумението беше миналия месец в София, следват срещи на здравните министри в Букурещ и във Варшава за изясняване на условията по споразумението.

"Индивидуалните усилия на отделните държави - колкото и умели да са те, дори с най-добре работещите механизми не водят до промяна на негативната крива на влошения достъп до медикаменти и пропорционално нарастващите разходи. Разбрахме, че индивидуалните усилия не са достатъчни и трябва да се обединим, за да може с общата си експертиза и с това, че представляваме много повече население, да вървим напред в партньорски отношения с индустрията", коментира Петър Москов.

По думите му всички страни в подготвяното споразумение са декларирали готовността си да работят заедно, за да гарантират по-добър достъп на гражданите до модерни и ефективни лекарства, а втората им цел е да създадат съвместни механизми за устойчивост на разходите на здравните публични фондове. За общото договаряне с фармацевтичните производители, ще има един общ орган, който преди навлизането в специфичните за всяка държава процедури да провежда преговорния процес с индустрията.

На този етап се обсъжда колективното договаряне за три основни групи лекарства - онкологични, за редки болести и най-общо скъпоструващи, извън другите групи. "Става дума и за навлизащи нови молекули, и за преразглеждане на начина, по който са формирани ценовите нива на определени медикаменти от наличните позитивни листи на страните", казва министърът. Има разговори за включване и на ваксините в този механизъм.

Успоредно министерството готви промени в закона за лекарствата, свързани с паралелния износ и гарантирането, че той няма да води до недостиг на лекарства тук. С промяната ще се въведе законови и "прогенеричната политика" или "контролирано генерично заместване", т.е. заменянето на оригиналните медикаменти с по-евтини техни еквиваленти. "Ако изписаното и финансирано от касата лекарство има по-евтин генеричен аналог, в аптеката ще предлагат тази алтернатива и ако пациентът е съгласен, ще го вземе. Заложени са и националната аптечна карта, както и възможността за мобилни аптеки в отдалечените райони", казва Москов.

#Петър Москов #лекарства #редки заболявания #процедура #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »