Столичната здравна инспекция отчита по над 200 болни от грип на седмица това лято

Столичната здравна инспекция отчита по над 200 болни от грип на седмица това лято
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За последната седмица в София са регистрирани над 280 случаи на летен грип, а предходната седмица - 272-ма. По около 400 случая на седмица е имало и през целия юни, показва статистиката на Столичната регионална здравна инспекция.

Става въпрос предимно за ентероколити, казва главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред в. "Труд". По думите му клиничната картина на щамовете е много близка и почти при всички болни има висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, повръщане, и различни прояви на ентероколити.

Кунчев уточнява, че тази заболеваемост не се дължи на мръсната морска вода, което е популярен мит през лятото. Всъщност солената вода и температурата й не са благоприятни за развитието на бактерии и освен това регионалните здравни инспекции по Черноморието изследват водите многократно през сезона. Причинителят за грипа е летният вирус, който вирее със същия успех като в пренаселените курорти и във вътрешността на страната.

Ако няма усложнения, лятното неразположение се изкарва за 2-3 дни само с хапчета срещу температурата и обезводняването и за спиране на диарията. Специалистът препоръчва да се избягват антибиотиците, и да се потърси лекарска помощ когато става въпрос за деца под 5 години и за възрастни с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания или някаква увреда на имунитета.

 

#София #здравна инспекция #грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"