Франсоа Оланд встъпи в длъжност

Франсоа Оланд встъпи в длъжност
Досегашният президент Никола Саркози посрещна Оланд на стълбите на Елисейския дворец и го отведе в кабинета си, за да му предаде ядрените кодове и други тайни документи. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Франсоа Оланд стана президент на Франция на официална церемония по предаването на властта, която го превърна в първия френски президент социалист след Франсоа Митеран.

Досегашният президент Никола Саркози посрещна Оланд на стълбите на Елисейския дворец и го отведе в кабинета си, за да му предаде ядрените кодове и други тайни документи.

Последва кратка церемония по встъпване в длъжност, на която присъстваха около 400 гости, съобщиха АФП и БГНЕС.

Очаква се Оланд да посочи и името на новия министър-председател на страната. Миналата седмица Франсоа Фийон, който заемаше този пост през целия мандат на Саркози, подаде оставка.

По-рано във вторник приближен до Оланд източник заяви, че новият президент ще посочи за премиер Жан-Марк Айро, лидер на парламентарната група на Социалистическата партия.

Веднага след като влезе в Елисейския дворец, Франсоа Оланд ще замине за Берлин, където ще разговоря с канцлера Ангела Меркел. Вероятно на тази първа опознавателна среща двамата ще засегнат бъдещото на фискалния пакт за стабилност.

Според Берлин той е крайъгълен камък в стратегията за борба с кризата и не може да става и дума за преразглеждането му.

Оланд заплаши по време на предизборната си кампания, че ще предоговори пакта, предизвиквайки вълнение в Берлин. След това той уточни, че иска да го допълни с мерки, като заговори за отделен „пакт на растежа“, който да бъде прибавен към първоначалния текст.

Оланд спечели на втори тур срещу досегашния държавен глава Никола Саркози. За победителя гласуваха 51.62% от французите срещу 48.38% за Саркози.

#Франсоа Оланд #Никола Саркози #президент #Франция #Франсоа Митеран #Франсоа Фийон #премиер #Жан-Марк Айро #Ангела Меркел #канцлер #Берлин #Елисейския дворец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници